Diari digital d'Andorra Bondia
Vila amb la presidenta, Iris Míriam Ruiz, i la secretària de la FIO, Carmen Comas-Mata.
Vila amb la presidenta, Iris Míriam Ruiz, i la secretària de la FIO, Carmen Comas-Mata.

Més de 80 persones s’han dirigit al raonador per l’apujada dels lloguers


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La crida feta pel raonador del ciutadà, Marc Vila, per recollir tota la informació possible al voltant de la dificultat per accedir a l’habitatge de lloguer de cara a poder presentar un informe a principis de l’any vinent, sembla que funciona, i el darrer mes i mig s’ha doblat el nombre de persones que s’han dirigit a la institució per denunciar l’increment del preu dels lloguers.
Així ho va explicar ahir Vila, que va precisar que “vam començar amb 40 i ja estem més enllà dels 80”. Tot i aquestes xifres, el raonador va voler deixar clar que “això no vol dir que sigui un problema generalitzat ni que tothom estigui fent el mateix”, tot i que sí és cert que “per poc percentatge que sigui sobre la quantitat d’habitatge són moltes famílies i molta gent”. En aquesta línia, Vila va insistir que “aquestes famílies han de ser escoltades i els poders públics, i no és només el Govern, també els comuns i totes les institucions concernides, han de començar a posar aquest tema al capdavant de la seva agenda”. Vila, que va admetre que la situació es pot agreujar amb l’arribada dels temporers, de qui va deixar clar que “són ciutadans de ple dret i tenen tots els drets, com qualsevol altra persona”, va fer aquestes manifestacions després de donar la benvinguda als primers participants que prendran part en el 23è Congrés i assemblea general de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) que tindrà lloc al país fins aquest dijous. 
En la cita, que precisament té com a lema Per un habitatge digne, hi participaran una vuitantena de persones de tots els països de l’espai iberoamericà, a excepció de Veneçuela i Nicaragua, segons va explicar la secretària tècnica de la FIO i directora de relacions internacionals del Defensor del Pueblo, Carmen Comas-Mata, que va recordar l’obligació dels poders públics, en un Estat del benestar, de defensar i salvaguardar el dret a l’habitatge. En aquest sentit, Comas-Mata va recordar que malgrat que es tracti d’un dret “no exigible jurídicament davant els tribunals”, sí que està reconegut en la Constitució, motiu pel qual “les administracions han de vetllar perquè es garanteixi”.
Així mateix, la secretària tècnica de la FIO va recordar que la problemàtica de l’habitatge és una qüestió que es “dona a molts llocs i que per tant els raonadors hi han d’entrar”, i es va mostrar convençuda que les administracions “hi poden fer més”. En aquest sentit, Comas-Mata va recordar un estudi fet a Espanya el 2012 que posava de manifest que hi havia fins a 11.500 pisos de protecció oficial buits que no es posaven a disposició de les persones que els necessitaven.
Per la seva part, la presidenta de la FIO, Iris Míriam Ruiz Class, va voler remarcar també que és una problemàtica global, i va assegurar que es tracta d’una qüestió “imperativa”, ja que “la manca d’un habitatge digne és com si les persones no tinguessin aigua”.
En la jornada de treball d’avui, els participants posaran en comú la tasca duta a terme en les àrees de dones, infància, comunicació i migracions, i demà tindrà lloc el congrés pròpiament dit. Dijous es farà l’assemblea general de l’entitat.

Raonador
apujada
lloguers
dirigit
80 persones
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic