Diari digital d'Andorra Bondia

Més de vint persones participen en un simulacre de rescat a l’estació de Pal


Escrit per: 
Agències

Una vintena de persones, entre empleats de l’estació de Vall­nord, la Creu Roja i Protecció Civil, van participar dimecres en un simulacre de rescat al telefèric que uneix Pal i Arinsal.

Es van practicar dues formes de rescat: el vertical, en què els ocupants són baixats fins a terra amb cordes, i el que es fa amb cistelles a la zona on el risc d’allaus no permet el primer sistema. Aquestes evacuacions, que mai s’han hagut de fer realment en els nou anys que fa que funciona el telefèric, es posen a la pràctica cada any per fer una formació continuada als empleats. Aquests rescats s’han de fer en cas d’una avaria mecànica greu, i en el cas dels telefèrics no poden superar les tres hores.
El simulacre de rescat es va fer entre la cota 2.000 i la 2.500. El sistema per cistella només és vàlid amb remuntadors d’aquestes característiques, ja que l’estació només té dues cabines, tot i que amb capacitat per a 50 persones cadascuna. Aquest telefèric està situat en una zona de risc d’allaus, que no permet l’evacuació vertical, la qual s’acostuma a fer en la resta de remuntadors d’una estació d’esquí.
Per fer el rescat, diverses persones es van situar dins d’una cabina que es va aturar a la meitat de la línia, a uns 60 metres del terra. Un equip es va desplaçar pel cable mitjançant una cistella que funciona amb un motor tèrmic fins a arribar a la cabina, d’on van evacuar els ocupants.
Al llarg dels primers 400 metres des del punt de sortida del telefèric, els rescats es poden fer mitjançant el sistema vertical, i el personal també va poder practicar aquesta maniobra,  que consisteix a evacuar els ocupants fins a terra amb un arnès i unes politges.
Els rescats només són necessaris quan hi ha avaries mecàniques, ja que si són elèctriques la instal·lació disposa d’un grup electrogen que permet que les cabines puguin arribar al destí. A més, els rescats només es duen a terme si l’avaria no es pot reparar en menys temps que el que dura tot el salvament, que en el cas dels telefèrics és de tres hores com a màxim i si es tractés d’un telecadira seria més reduït.
En cas que s’hagués de fer un rescat en qualsevol instal·lació del camp de neu, es necessitaria l’ajuda del personal de totes les estacions. És per aquest motiu que quan es fan aquests simulacres hi participen empleats tant de Vallnord com de Grandvalira, a més dels tècnics del Govern i efectius dels bombers i de la policia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte