Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del centre penitenciari de la Comella.
Les instal·lacions del centre penitenciari de la Comella.

Més del 50% dels presos requereix atenció psicològica o psiquiàtrica


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El consum de droga ha canviat, també les addiccions i el seu tractament. Francesc Tarroch, director del centre penitenciari de la Comella, recorda que ja fa temps que no es fa tractament amb metadona com abans,  que era més habitual. “Ara es tracten les addiccions però sense metadona, perquè ha baixat molt el consum d’heroïna i les altres drogues es tracten de manera diferent.” El que sí que continua en la població reclusa és l’alt índex de depressions i altres patologies que requereixen atenció psicològica i psiquiàtrica. 
De fet, només un dels presos s’està desintoxicant a la Unitat de conductes addictives de l’hospital i fa seguiment psicològic i psiquiàtric per curar-se la depressió. Actualment hi ha 56 interns, d’aquests, 5 en règim d’arrest parcial, i dels altres 51, el 14%, és a dir, 7 interns, fan seguiment psicològic i psiquiàtric amb tractament antidepressiu. Un altre pres és tractat pel psiquiatre també per la depressió. 17 interns més tenen altres patologies. En concret, 9 es visiten amb el psicòleg i el psiquiatre i 8 només fan teràpia psicològica. Fent la mitjana, més de la meitat dels reclusos necessita tractament psicològic o psiquiàtric. 
Hi ha diverses fases en les quals la persona privada de llibertat pateix més la depressió. “La primera és quan ingressa perquè trastoca tot el que tenia planejat, però també s’agreuja el seu estat quan s’apropa la data del judici per la incertesa del que passarà, i posteriorment un cop saben la pena, es redueix l’estat d’ansietat perquè ja saben el que”, explica el director del centre penitenciari.
Tarroch fa dos anys que demana més reforç en els recursos psicològics i psiquiàtrics. Actualment un psicòleg visita el centre penitenciari un cop a la setmana i un psiquiatre ho fa cada quinze dies. Tarroch destaca que cal més hores d’atenció, però també remarca que en cas que un dels presos necessiti immediatament algun tractament o bé perquè té una crisi o bé perquè s’ha agreujat el seu estat “es trasllada a salut mental de l’hospital”. El director de la presó va explicar que el SAAS és conscient d’aquesta demanda i  preveu que en un termini breu de temps sigui una realitat aquest increment del servei de psicologia i psiquiatria al centre penitenciari. 
Cal remarcar que tot i que ja van complint-se les recomanacions del  Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT), una de les que resta pendents és precisament aquest increment de més hores d’aquests serveis.

Més presos
Dilluns el BonDia publicava l’increment notori de detencions que el 2018 s’han produït per part de la policia (en concret l’any passat se’n van fer 1.018 per les 699 del 2017). Aquest augment s’ha traduït també en un augment de presos a la Comella, encara que no tan notori. D’una mitjana de 45 presos s’ha passat a uns 56. El director del centre penitenciari remarca que ha estat sobretot aquest darrer mes, entre desembre del 2018 i el gener passat, quan han crescut els ingressos per les diferents operacions policials que hi ha hagut contra el tràfic de drogues. 
Tarroch explica que els mateixos traficants solen ser consumidors, però ho són de cocaïna o haixix, i la seva desintoxicació no implica un tractament tan dur o medicalitzat com el de l’heroïna. 

El vis-a-vis íntim continua sense utilitzar-se i la direcció veu difícil canviar-lo al cap de setmana 

El vis-a-vis íntim també va ser una recomanació de la CPT. Ara, després de més de mig any en funcionament, s’ha vist que el servei no ha estat tan demanat. Una de les raons és perquè s’han de complir uns requisits per poder sol·licitar-lo, i altres, segons ha manifestat en una carta publicada a aquest mateix rotatiu la parella d’un pres, és perquè és entre setmana i en horari laboral, fet que li complica tenir disponibilitat. 
La prova pilot s’acabava el mes de gener passat, i ara està prevista una reunió de la direcció amb els funcionaris penitenciaris per analitzar el funcionament del servei i els possibles canvis que s’haurien de tirar endavant perquè fos més utilitzat. La possibilitat d’ampliar-lo als caps de setmana està entre les mesures per estudiar, però el director del centre penitenciari ja va avançar que serà complicat perquè els caps de setmana és quan més afluència de visitants hi ha a les comunicacions familiars i per tant es requereix  la presència de vigilància dels agents penitenciaris. D’altra banda, Tarroch també va destacar el poc o nul ús del servei els darrers mesos. 

presos
Atenció
psicològica
psiquiàtrica

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Tots els privilegisni despeses dels presoners s’haurien de dedicar a residencies geriàtriques. Govern quan gasteu per presoner? 6000€ al mes!!!!! I per avi ingressat a un geriàtric?
quina barra tota la raó.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte