Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de les proves diagnòstiques de Covid-19 que van començar ahir a l’aparcament centre ciutat d’Andorra la Vella.
Un moment de les proves diagnòstiques de Covid-19 que van començar ahir a l’aparcament centre ciutat d’Andorra la Vella.

Més del 80% del personal de les escoles s’ha inscrit al cribratge


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA / C.Esteve

El cribratge a tota la comunitat educativa previ a l’inici del curs ha començat avui a l’aparcament centre ciutat d’Andorra la Vella. Els primers a passar les proves diagnòstiques de Covid-19 són els docents i el personal no docent dels sistemes educatius andorrà i espanyol i de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que de les 2.500 persones cridades a participar en aquests tests, ja se n’han inscrit més de 2.000. Això vol dir que més del 80% del personal que treballa a les escoles participarà en el doble cribratge.

Vilarrubla ha agraït la resposta del col·lectiu ja que permetrà un retorn més segur a l’escola. Vistes aquestes dades, la ministra espera que s’assoleixin uns valors semblants en la participació dels alumnes a les proves. Aquests estan cridats per nivell escolar i ordre alfabètic entre el 3 i el 12 de setembre.

La primera jornada s'ha desenvolupat sense cap incidència destacable, segons Vilarrubla, i a dos quarts de cinc de la tarda s’havien cribrat ja 486 docents. Per fer aquestes proves es compta amb la col·laboració de 200 persones. La previsió és cribrar entre 800 i 850 persones diàriament i dijous ja es començarà amb els alumnes.

En el cas que les proves determinin un nombre elevat de positius entre el professorat, a primària (que comença el curs el 9 de setembre) es recorreria als substituts tal com es fa amb qualsevol malaltia. Per als nivells que iniciïn les classes el dia 14 de setembre, els afectats es podrien incorporar amb normalitat. En tot cas, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assenyalat que no s’esperen gaires positius entre els docents. La previsió és que representin entre un 1% i un 2% del total.

Martínez Benazet ha reiterat que els cribratges són una de les estratègies en la lluita contra la Covid-19. “Cribrar, rastrejar els casos que es detecten i les mesures de distanciament, mascareta i rentat de mans”, que aquest estiu s’han mostrat eficaces, ha dit. Tenint en compte que aquest virus “el tindrem amb nosaltres fins que no hi hagi una vacuna eficaç”, el ministre ha recordat que la intenció és fer cribratges mensuals amb grups de rastreig a les escoles, com també es faran a les residències sociosanitàries.
Vilarrubla, a més, ha parlat d’un document de compromís que “algun” sistema educatiu fa signar als pares a inicis de curs i que ara fa referència a la Covid-19. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior ha explicat que és un document que cada any es fa firmar i que en l’actual context s’ha fet insistència en l’aspecte sanitari. Així, el ministre de Salut ha reiterat que davant de qualsevol símptoma cal quedar-se a casa, trucar al metge referent i seguir tot el procés. En aquest sentit ha remarcat que la crisi sanitària fa ser “més estrictes que abans”.

 

Caldrà comunicar als centres les extraescolars de l’alumne, que es recolliran en una fitxa

El Govern ha creat una fitxa de traçabilitat que serà custodiada per les escoles i que permetrà al ministeri de Salut conèixer ràpidament els contactes escolars i extraescolars d’un infant en cas d’un positiu. És per això que les famílies hauran de comunicar als centres les activitats extraescolars que fan els fills fora de l’escola així com els canvis que es produeixin al llarg del curs. També es tindrà una relació de tots els infants que viatgen en el mateix bus en el cas que facin servir el transport escolar.
El ministre de Salut ha explicat que la feina de rastreig es veu facilitada amb la creació de les unitats de convivència i amb la fitxa dels contactes de cada infant. Així, si hi hagués un cas de coronavirus, l’escola podria fer arribar al ministeri de Salut els contactes escolars i extraescolars de cada alumne.

Benazet també ha assenyalat que per a les activitats extraescolars existeixen els protocols de salut que fan referència a la distància, la higiene i el port de la mascareta (unes mesures que a les escoles no caldrà complir com a norma general gràcies al cribratge). Amb tot, ha especificat que ara s’està analitzant les activitats extraescolars cas per cas. Cal recordar que les associacions de pares i mares preveuen reduir el nombre d’activitats.  

 

Un ingrés més a l’hospital i 8 nous actius

Aquest dimarts eren ja 223 els casos actius de coronavirus, vuit més que dilluns. Així mateix, un nou pacient ha ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En total, aquest dimarts hi havia a planta cinc persones amb Covid-19, totes amb una “excel·lent evolució”, segons ha dit el ministre de Salut. A la UCI hi queda encara un pacient, però que ja havia estat extubat un o dos dies enrere.

Benazet ha destacat que la pressió sobre la ventilació mecànica és actualment zero, un fet que ha qualificat de “molt bona notícia”. El ministre ha assenyalat que Andorra és el primer país del món en proves diagnòstiques per habitant i és per aquest motiu que es detecta un gran nombre de casos asimptomàtics. Gràcies a això, i al fet que la TMA és més sensible, s’està aconseguint tenir poca pressió sobre el sistema sanitari. A aquesta situació hi ha d’ajudar el seguiment per part de la població de totes les mesures que s’han indicat per prevenir el contagi.

 

 

cribratge educatiu
cribratge
docents
escola
dobre cribratge
activitats extraescolars
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic