Diari digital d'Andorra Bondia
Jover i Fonolleda en la presentació de l’estudi sobre la inserció laboral dels alumnes de formació professional, ahir al matí.
Jover i Fonolleda en la presentació de l’estudi sobre la inserció laboral dels alumnes de formació professional, ahir al matí.

Més d’un 83% dels joves titulats en formació professional tenen feina


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

Entre el 83 i el 86% dels titulats en algun dels ensenyaments de formació professional del sistema andorrà està treballant, només un 3% es troba a l’atur buscant feina, i entre un 10 i un 13% estan inactius i no busquen feina per diversos motius. A més, el 80% d’aquests joves van trobar feina durant el mes posterior a acabar els estudis i un 10% fins i tot abans de finalitzar-los. Aquestes són algunes de les dades més rellevants de l’estudi sobre la inserció laboral dels alumnes de formació professional fet per l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Andorrans. El treball s’ha elaborat a partir d’una enquesta telefònica a 89 titulats del curs 2012-2013 i del curs 2015-2016 amb l’objectiu de conèixer la seva inserció laboral a curt i a llarg termini. 

Altres resultats que mostra aquesta investigació, segons la directora de l’AQUA, Marta Fonolleda, és que més d’un 70% dels contractes d’aquests titulats són de caire indefinit i que a un 76% dels joves les empreses els van demanar la titulació de formació professional a l’hora d’ocupar-los.  

Pel que fa a l’adaptació de les formacions als requeriments del mercat laboral andorrà, tots els enquestats excepte un treballen a Andorra, la qual cosa mostra una bona adequació dels estudis a les necessitats de les empreses del país, va dir el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover. En aquest sentit, els mateixos estudiants consideren que la utilitat de la formació rebuda per a la feina que fan és molt bona, i la puntuen entre un 7,6 i un 9,3 sobre 10.

L’estudi també reflecteix la satisfacció dels estudiants amb la formació que han cursat amb un 8,7, tant en la part teòrica com en la pràctica, els idiomes i la informàtica. La majoria dels titulats té un alt nivell de satisfacció amb el centre en el qual han estudiat, així com amb els llocs de feina que ocupen en l’actualitat.

El ministre va valorar de manera positiva les dades obtingudes perquè “mostren una excel·lent inserció laboral dels alumnes matriculats al sistema d’educació andorrà”. Tot i així, va insistir en què “no hem de ser autocomplaents” per seguir millorant i “estar molt amatents a les necessitats del mercat laboral andorrà per poder-hi adaptar les formacions”. Jover també va remarcar que les estades formatives que fan els alumnes a les empreses “són el moll de l’os de les titulacions”, i per això va agrair a les empreses que hi donen suport. La formació professional, va afegir, “està en un procés de reforma important, en el sentit que estem canviant la seva orientació metodològica”. A més, va assenyalar que la introducció del batxillerat internacional servirà per “prestigiar encara més” aquests ensenyaments.  

Finalment, Jover va subratllar la necessitat de donar continuïtat a aquest estudi per veure l’evolució de la formació professional i de la seva adaptació al mercat laboral.

‘Mea culpa’ per no haver parlat amb els col·legis

Jover va entonar ahir un mea culpa per no haver estat “prou intens” a l’hora d’explicar als col·legis en què consistia “la modificació menor de la llei que regula l’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals del 2008”. Segons el ministre,  pensava que aquesta reforma no tenia per què preocupar als diferents col·lectius “i segurament en aquest sentit em vaig equivocar”, sobretot en explicar als col·legis professionals de què es tractava abans d’entrar el projecte de llei. Hem tingut diverses reunions amb ells per explicar el perquè de la reforma i per presentar mesures correctores. En aquest sentit, va assenyalar que les converses que han tingut amb els seus representants avancen en la bona direcció i considera que “tot i mantenir la nostra modificació, podrem resoldre els neguits que ens plantegen”. 

Pel que fa a les preguntes que el Partit Socialdemòcrata ha presentat sobre el futur de les professions liberals, Jover va posar en dubte que siguin expressió d’una autèntica preocupació “ara que estem en precampanya electoral”. “S’intenta fer el màxim soroll possible”, va concloure. 

joves
titulats
formació professional
feina
Número de vots: 236
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic