Diari digital d'Andorra Bondia

Més d'un centenar de persones assisteixen a la primera Jornada de la diabetis


Escrit per: 
Agències


El Crèdit Centre ha acollit aquest dissabte al matí més d'un centenar de persones que han assistit a la primera Jornada de la diabetis organitzada conjuntament per l'Associació de Diabètics d'Andorra (Adba) i la Fundació Crèdit Andorrà.

Sota el títol 'Diabetis, una malaltia que ens afecta a tots', experts del món sanitari han donat a conèixer els detalls de la diabetes tipus I i II, els tractaments i l'alimentació ideal per als diabètics.

El president de l'Adba, Eduard Reinoso, ha explicat que aquesta jornada entra dins del cicle de conferències que vol organitzar l'Adba, amb l'objectiu de poder arribar a la població andorrana diabètica i als familiars. Reinoso ha assenyalat que no hi ha dades sobre la xifra d'afectats de diabetis que hi ha al Principat, però espera que si s'associen a l'Adba es podrà saber quants diabètics hi ha de cada tipus i poder fer campanyes adreçades als malalts. L'Adba vol realitzar aquest cens permetre l'intercanvi d'experiències i divulgar més informació sobre la diabetis i per poder col·laborar amb el ministeri de Salut en la implantació d'un programa de detecció precoç de la malaltia. Reinoso ha avançat que les properes xerrades seran més aviat monogràfiques, centrades, per exemple, només en la diabetis tipus I i l'esport, o la diabetis tipus I la nutrició, de manera que, encara que hi assisteixin 'un nombre mínim de persones', obtinguin 'la màxima informació possible'.

Per la seva banda, la directora del Departament de Salut Pública del Govern, Margarida Coll, que ha presentat l'acte, ha destacat la convergència existent entre la recent creació de l'Adba i el fet que l'executiu 'decidís que la diabetis era molt prevalent al país'. Coll ha remarcat que hi ha una incidència 'molt important' en infants amb obesitat i que per tant 's'han de fer molts programes de prevenció'. A més, ha recordat que el Ministeri de Salut està treballant per desenvolupar un projecte en què un perfil de persones amb unes condicions determinades que encara s'han d'establir podran accedir gratuïtament a un programa de detecció de la diabetis i la posterior atenció sanitària adequada a la patologia. Aquest projecte veurà la llum durant el 2010, però serà més tard o més aviat en funció de si hi ha, per exemple, una escalada de grip que obligui a centrar-hi els recursos humans durant un període determinat.

Amb aquesta jornada, la Fundació Crèdit Andorrà ha inclòs la diabetis en els seus projectes de divulgació del coneixement de les malalties de gran impacte social i de col·laboració amb les associacions que dediquen els seus esforços a recolzar als malalts i els familiars. Les malalties de gran impacte social són aquelles patologies que causen un trasbals en la vida dels afectats i les seves famílies, com ara la diabetis, l'Alzheimer, l'esclerosi múltiple, el càncer de mama, la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica, la celiaquia i el Parkinson. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic