Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern augmentarà els controls per verificar si bars i restaurants compleixen les mesures vigents.
El Govern augmentarà els controls per verificar si bars i restaurants compleixen les mesures vigents.

Més inspeccions a bars i restaurants per fer complir les mesures antiCovid


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’empitjorament de les dades sanitàries els darrers dies, especialment l’augment de la pressió sobre el sistema sanitari ha comportat que el consell de ministres es reunís avui de forma extraordinària per avaluar noves mesures que permetin contenir els contagis. En aquest sentit, el canvi més important serà un increment de les inspeccions a bars i restaurants per comprovar que realment es compleixen les mesures antiCovid. El Govern farà un seguiment estricte de la situació sanitària els dos propers dies i si la situació empitjora, no es descarta aplicar més restriccions.

L’exeuctiu ha optat, per ara, per no modificar cap de les restriccions vigents, i per tant, es matenen els horaris d’obertura i el nombre màxim de persones per taula. “No volíem posar més traves a bars i restaurants. Sabem les conseqüències que pot portar reduir aforaments, però la contrapartida a aquesta flexibilitat és un increment de les inspeccions per verificar que es compleixen les mesures”, ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot. En aquest sentit ha recordat que gràcies a l’entrada en vigor dels canvis en les lleis de seguretat pública i sanitat es disposa d’un procediment molt més àgil a l’hora de sancionar. Com preveu el text legal, les sancions poden anar dels 200 euros de les sancions lleus, al 100.000 de les molt greus. Amb tot, no s'ha concretat ni quantes inspeccions es feien fins ara ni el percentatge d’increment que hi haurà.

Tant Espot com Benazet, han assegurat que no s’ha detectat “més incompliments” en bars i restaurants, de fet, el titular de Salut ha admès que soivnt és més qüestió dels clients, “que es resisteixen a les mesures i posen en una situació incòmode o difícil els propietaris” i per tant ha afirmat que “si els ciutadans compleixen les mesures”, les que hi ha vigents “pensem que són suficients per contenir el rebrot”.

El decret, però, sí que aclarirà el concepte “unitat de convivència” que és el que permet superar el límit de persones per taula a bars i restaurants, ja que s’havia detectat que hi havia qui en feia una interpretació massa àmplia. Així, es referirà només a dos progenitors amb els fills menors d’edat que conviuen sota el mateix sostre.

D’altra banda, a centres sociosanitaris i a l’hospital s’han suspès les visites externes, els padrins no poden fer sortides, les persones ingressades a l’hospital no poden sortir de la seva habitació i tal com ja s’havia anunciat, s’ha ajornat l’activitat quirúrgica no urgent. Igualment se segueix recomanant el teletreball i les reunions familiars tenen un límit de 4 assistents. Benazet també ha tornat a fer una crida perquè la població es cribri.

Els canvis previstos entren en vigor demà i el cap de Govern ha desitjar que siguin suficients per no haver de ser més durs. Amb tot, avui i demà es farà un seguiment acurat de les dades i si la situació segueix empitjorant, “no descartem anar més enllà”. Les noves restriccions no afectarien només bars i restaurants, sinó que també es podrien veure condicionades activitats esportives, culturals o de lleure. "És un escenari que no tenim damuntla taula, però li podem tenir els propers dies", ha insistit, demanant responsabiliat per complir les mesures i evitar haver de recórrer a limitacions "més dràstiques pel bé de l'economia i de la mateixa societat".

Els bars, “decebuts” perquè esperaven l’anunci de nous ajuts
Confiaven en l’anunci de nous ajuts perquè els qui no tenen personal en ERTO puguin igualment acollir-se a algun tipus d’exempció o abaratiment en les despeses de  subministraments i aquesta tarda, en la roda de premsa d’actualització sanitària, no només es van trobar sense notícies sobre aquest assumpte i la possibilitat d’allargar l’horari dels bars fins a les 9 de la nit, sinó que una altra vegada els ha tocat el rebre. Així s'ha manifestat ahir el representant de la Unió de Bars, Francesc Medina. 

La modificació al decret per aclarir què s’entén per unitat familiar i qui la conforma els sembla molt adient. També estan d’acord, de fet ja ho havien demanat en diverses ocasions, que s’ampliïn les inspeccions i es multin els establiments que incompleixin les mesures de manera que la resta puguin continuar fent la seva activitat amb totes les garanties de seguretat. Ara bé, no veuen bé que davant l’empitjorament de la situació sanitària al país tornin a ser una altra vegada “el sac on descarregar els cops”. En aquest sentit, Medina ha declarat que no volen que es continuï posant el focus en els bars i restaurants a l’hora d’explicar l’augment de la transmissió de la Covid. I el que consideren inadmissible és que no hi hagi ningú que assumeixi responsabilitats pels brots a les residències o a l’hospital. 

El representant de la Unió de Bars creu que no toca només a aquest sector “pagar els plats trencats”. “Si es reparteix llenya, que sigui per a tothom. Quants bars han provocat brots de 50 persones?” I és que el sector ho està passant molt malament, va assenyalar.  N’hi ha, com en el seu cas, que han tancat temporalment davant la incertesa. La majoria dels responsables dels establiments són autònoms que ara porten sols el negoci, que no poden fer front a la quota de la CASS i “ens quedarem sense seguretat social”, ha explicat.    

De moment, no saben quan es tornaran a reunir amb Salut per reprendre les reunions de seguiment de les mesures sanitàries. Quant a Economia, el secretari d’Estat, Èric Bartolomé, els va assegurar divendres passat que estaven treballant en l’aplicació de nous ajuts. Però Medina té la sensació que si no van pel camí de l’amenaça, anunciant protestes, el Govern no reaccionarà.

Andorra
covid
restriccions
inspeccions
bars
restaurants
mesures
anticovid
benazet
Espot
Comentaris: 2

Comentaris

Totes les mesures de precaució i seguretat, són benvingudes. Gràcies.
Benvingudes totes les mesures de seguretat i prevenció

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic