Diari digital d'Andorra Bondia
El centre penitenciari de la Comella té una taxa de presó preventiva més alta.
El centre penitenciari de la Comella té una taxa de presó preventiva més alta.

Més reclusos estrangers i més presó preventiva que a altres països europeus


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Consell d’Europa ha emès dos informes sobre l’estat de les institucions penitenciàries europees i la tendència que segueix la població reclusa. En aquests informes destaca Andorra com un dels països amb un percentatge més alt de presos estrangers, amb més presó preventiva i també amb una despesa mitjana per pres més elevada que la d’altres països europeus. En concret, els informes es basen en dades numèriques del període comprès entre el 2005 i el 2015.
Si mirem per xifres, el percentatge d’interns estrangers ha crescut durant aquesta dècada estudiada un 40% més. Si es mira l’índex que representava fa tres anys, els presos estrangers eren el 77% de la població reclusa. La mitjana europea es va mantenir estable en  el 12%.
D’altra banda, també el 2015, el percentatge de presos que no tenien sentència ferma, és a dir, que estaven en situació preventiva, representaven el 69% del total d’empresonats. Aquest percentatge de presó preventiva es va veure incrementat aquesta dècada un 7%. 
L’informe també destaca que Andorra és un dels països que fa més despesa de mitjana per dia i per detenció de cada pres, i durant aquest període la despesa ha crescut  un 1.602%.
Un altre dels augments destacats és el concernent al sexe dels reclusos, concretament el femení, que el  2005 representava el 2% dels presos i fa tres anys ja era el 21%. 
Paral·lelament, si es compara amb altres països europeus, Andorra té una taxa de presos baixa en relació a la població. Així com també ho és el nombre de  morts i de suïcidis de reclusos si es compara amb el d’altres centres penitenciaris.  Tot i que des del 2005 fins al 2015, el volum d’interns a la presó d’Andorra va augmentar un 13%. El 2005, el Principat tenia 59 reclusos per cada 100.000 habitants, mentre que el 2015 en tenia 67. A Europa, els països que van experimentar un creixement de la ràtio de presos més elevat durant aquesta dècada van ser Turquia, Albània, Geòrgia i Macedònia.
En canvi, Andorra manté una mitjana com a la resta dels països europeus, en la durada de la detenció en funció de la penalitat, i també la mitjana quant al percentatge de personal de custòdia en el total de personal. 
Pel que fa als delictes, per tipologia des del 2005 fins al 2015, els percentatges de presoners que complien penes per homicidi i  per assalt, segons la terminologia europea, han augmentat,  mentre que els  d’aquells que complien condemnes per delictes sexuals, robatori, delictes de drogues i altres tipus d’infraccions han disminuït. 

reclusos
estrangers
presó preventiva
països europeus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic