Diari digital d'Andorra Bondia
Amb el nou codi de procediment civil els judicis passaran de ser escrits a ser orals i requeriran més presència de totes les parts.
Amb el nou codi de procediment civil els judicis passaran de ser escrits a ser orals i requeriran més presència de totes les parts.

Més recursos a fiscalia per donar resposta als judicis civils orals


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Consell Superior de Justícia (CSJ) ha preparat ja el pressupost per a l’any vinent en el que contempla un increment de recursos humans per a fiscalia, per oferir una “plantilla ideal”, a les obligacions que marca el nou codi de procediment civil. El president del CSJ, Enric Casadevall, va explicar que es preveuen noves incorporacions, com un nou fiscal, un oficial i un administratiu.  
El nou codi de procediment civil és una de les lleis que està en la cua dels projectes legislatius al Consell General pendents d’aprovació, i que tal i com ja va avançar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, sí que s’aprovarà abans que acabi la legislatura i es preveu que entri en vigor al 2019. Entre d’altres coses, el nou codi de procediment civil vol agilitzar la tramitació dels casos i per això els judicis passaran de ser escrits a ser orals. Això però suposarà un increment de presència de tots els actors que hi participaran en aquests judicis. Una qüestió que preocupa a diferents estaments i que el mateix Casadevall ha manifestat que es “un especial neguit per als secretaris judicials”, però també per al ministeri fiscal.  Per això, perquè el nou codi suposarà un increment de presència de tots en el judici, des del CSJ a l’hora d’elaborar el pressupost per l’any vinent s’ha tingut en compte la plantilla que serà necessària i que caldrà per al 2019.
Un cop s’aprovi el nou codi de procediment civil, des del CSJ asseguren que el personal ja està preparat. De fet, ja s’ha fet la formació per tota la plantilla sobre el nou codi, així com també des de fiscalia però també d’altres sectors de l’àmbit de la Justícia; s’han visitat diferents jutjats espanyols per veure, en la pràctica, com es desenvolupen aquests tipus de judicis orals. 

Llei expedient electrònic
D’altra banda, el CSJ treballa en l’altra prioritat fixada que és la de l’elaboració de la llei de l’expedient electrònic, que està a punt de tenir el text definitiu. Aquest es preveu que en les properes setmanes també podria proposar-se per entrar a tràmit parlamentari, encara que no hi ha una confiança plena que es pugui aprovar durant aquesta legislatura. 
En el text hi treballen actualment tècnics de l’administració de la Justícia i també assessors del Govern. Un cop estigui elaborat passaria a l’aprovació del Consell de Ministres del Govern, i després a tràmit parlamentari. “Realment és una llei senzilla de poc més de 20 articles”, va explicar el president del CSJ.
En aquesta llei es preveu determinar el format de com serà el nou expedient i com es regularà el seu funcionament així com determinar els terminis de guardar els arxius. 
Cal recordar que per a l’expedient electrònic de la Justícia, primer es va fer una adaptació de tots els sistemes informàtics. El que es vol és que tots els actors que tinguin accés a un expedient ho puguin fer des dels seus despatxos de manera electrònica i amb l’objectiu d’estalviar paper, costos, i tenir un format únic de consulta i d’accés. 
Des del CSJ es vol que la llei de l’expedient electrònic s’aprovi el més aviat possible perquè es vol que quan ja s’hagi produït el trasllat a la nova seu de la Justícia es pugui treballar ja amb el nou expedient electrònic.
Respecte al nou edifici de la seu de la Justícia, que es preveu tenir-lo acabat al juny de l’any vinent, el CSJ preveu que el trasllat definitiu sigui a la tardor, entre setembre i octubre. Perquè un cop acabat es produirà el trasllat de tot el mobiliari de les diferents seccions de la Justícia, així com també de l’arxiu que actualment es troba en més de quatre ubicacions físiques. I finalment, del mobiliari nou que “suposarà la partida d’un milió d’euros que és la que més farà augmentar el pressupost del CSJ per l’any vinent”, va dir Casadevall.

Independència judicial
El president del CSJ considera que la independència judicial no està qüestionada, malgrat que es donen casos com la recusació presentada contra tres magistrats del Tribunal de Corts. Considera que “obeeix a una estratègia de la defensa”. Casadevall, a més, remarca que existeix el model pel qual decidir aquestes recusacions, i ara haurà de decidir el Tribunal Superior respecte aquest cas. 
Finalment, el president del CSJ també remarca que s’està treballant en la programació de l’acte de l’obertura de l’any judicial que se celebrarà el proper 19 d’octubre. Casadevall ha avançat que es vol fer un acte més curt i s’està treballant en un guió de l’acte perquè sigui una celebració més àgil. 

més
recursos
Fiscalia
judicis
civils
orals
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic