Diari digital d'Andorra Bondia
Més recursos per a la fiscalia per lluitar contra delictes transnacionals
Més recursos per a la fiscalia per lluitar contra delictes transnacionals

Més recursos per a la fiscalia per lluitar contra delictes transnacionals


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El fiscal en cap de la lluita antimàfia i antiterrorisme d’Itàlia, Franco Roberti, va signar ahir amb el fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, un memoràndum d’entesa que permetrà estades de formació i contactes “per aprendre sobre la criminalitat transnacional, el tràfic de persones, el blanqueig de capitals i el tràfic de drogues,  però també d’altres delictes que atempten contra els drets fonamentals de les persones”, va explicar Alberca. Per la seva banda, Roberti va manifestar que a més d’un protocol d’intercanvi d’informació i formació, l’acord signat ahir a la seu del Consell Superior de la Justícia potenciarà “la creació de grups de treball sobre assumptes concrets en la matèria”. Roberti va destacar que l’intercanvi també estarà centrat en la lluita contra el finançament del terrorisme i la delinqüència econòmica patrimonial. 
Sense concretar el nombre de casos en què han col·laborat les dues fiscalies, “perquè alguns encara són investigats”, segons Alberca, els dos fiscals van insistir que la col·laboració dels dos organismes es remunta al 2012 i que amb aquest acord es formalitza d’una manera més directa.
Roberti va destacar la bona disposició d’Andorra a col·laborar i que aquesta col·laboració ha permès a la fiscalia italiana veure com la màfia va portar capital il·lícit fins aquí al Principat. Un exemple recent va ser l’operació Brancato contra la màfia siciliana, que el juliol passat va culminar al Principat i gràcies a la qual es va poder bloquejar més d’un milió i mig d’euros en comptes bancaris. 

No’ al secret bancari 
L’acostament a Europa per part del Principat i l’aixecament del secret bancari va ser aplaudit per Roberti perquè, segons el cap de la fiscalia antimàfia, “el capital il·lícit busca llocs on els sistemes normatius són obscurs, on hi ha el secret bancari, i amb aquesta reacció i política de transparència d’Andorra ens ajudarà a lluitar contra la destinació del capital il·lícit”. 

La repercussió econòmica
Per altra banda, Roberti va explicar la incidència important que té l’activitat criminal, ja que els seus guanys suposen el 5% del PIB d’un país, segons estudis de les Nacions Unides i la Unió Europea. Aquest percentatge, però, es dobla en el cas d’Itàlia i arriba al 10% (que venen a ser 118.000 milions),  segons Roberti.
Altres xifres destacades per Roberti van ser que el capital procedent de la màfia suposa una pèrdua de l’economia sana d’un país d’entre un 15% i un 20%. 
Per altra banda, el fiscal italià va destacar que els guanys de la corrupció ja sumen 
l’1% de l’economia d’un país. En aquest sentit, el fiscal expert en la lluita contra la criminalitat organitzada va explicar que  la corrupció s’ha convertit en la principal eina de treball de la màfia i que la violència, que era la principal abans, ha quedat en un segon terme. “La violència i la intimidació és un pla B de la màfia, perquè el que busquen ara és que la corrupció penetri en les institucions”, va dir Roberti. 

fiscal
antimàfia
Franco Roberti
Alfons Alberca
memoràndum

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte