Diari digital d'Andorra Bondia
Meskó diu que “la ciència-ficció és realitat però no a la consulta”
Meskó diu que “la ciència-ficció és realitat però no a la consulta”

Meskó diu que “la ciència-ficció és realitat però no a la consulta”


Escrit per: 
E.O. / FOTO: J.G.

“La ciència-ficció es converteix en realitat”, va dir al principi del discurs Bertalan Meskó, metge doctor en genètica de l’Institut Mèdic del Futur, “però a la consulta no n’hi veig”. Però existeix: impressores per fer fèrules a mida, aparells que només tocant la pell et donen analítiques de tot, exoesquelets que permeten caminar a les persones amb mobilitat reduïda i algoritmes que detecten el càncer amb un encert que frega el cent per cent –uns índexs més elevats que els dels metges–, són alguns dels exemples que va posar Meskó en la seva conferència de la tercera jornada de la Universitat d’estiu, que va tenir lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Llavors, per què no estan a les consultes?  Segons el doctor de l’Institut Mèdic del Futur, per canviar el sistema mèdic i adaptar-lo a les noves tecnologies cal, per exemple, que siguem “curiosos de la nostra salut” i “alfabetització digital”. 

Primer cal que ens preparem individualment per al canvi que comporten les noves tecnologies, que avancen a un ritme frenètic –es calcula que cap al 2020 “els coneixements mèdics es duplicaran cada dos o tres mesos”–. No les coneixem totes i cal que les gestionem. Això és “l’alfabetització digital”, compartir els coneixements i confiar més en la intel·ligència artificial –“els algoritmes s’equivoquen menys” i “aprenen dels errors”– per acabar sent cent per cent eficaços. Després cal curiositat. Meskó afirma que ara “soc un guia per als pacients en la jungla de la informació”, però la informació ja està disponible i també hi ha aparells i tecnologies diverses que llegeixen la nostra activitat, el nostre son i, amb curiositat, podem trobar-nos millor, conèixer-nos millor i descobrir els riscos de salut que correm.

El futur de l’alimentació
Abans que Meskó va pronunciar la seva conferència Olivier Le Gall, enginyer agrònom i doctor en biologia de l’Institut Nacional de la Recerca Agronòmica (INRA), que va exposar múltiples desafiaments als quals cal fer front des del sistema alimentari –l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, el creixement de la població o la dependència del clima– i com amb la modificació genètica o buscant maneres per retenir el metà s’hi van trobant solucions amb noves tecnologies.

Universitat d'Estiu medicina ciència-ficció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte