Diari digital d'Andorra Bondia
Alumnes amb mascareta en una classe.
Alumnes amb mascareta en una classe.

Mesures per contenir els contagis a les escoles i canvis d'horaris a la restauració per evitar "un oci nocturn paral·lel"


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

La important penetració de la Covid a les escoles del país, on cada dia se sumen nous contagis i aules afectades pel virus, ha fet que el Govern estigui estudiant noves mesures per mirar de frenar els contagis en aquest àmbit. Segons ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s'està estudiant el resultat de les mesures que es van adoptar fa uns dies (ús de la mascareta a partir dels sis anys i retorn al model bombolla de classe i no de curs) i alhora es valora "el nivell de col·lapse de la bossa infectiva" per tal de decidir les accions a emprendre. "Sabem quina incidència tenim en aquestes edats, sabem quants s'han infectat i estem estudiant si el virus es pot transmetre gaire més dins d'aquest col·lectiu. En funció de la pressió que pugui fer el virus en aquesta franja d'edat, prendrem mesures que poden anar del que hem fet fins ara a una mica més o mesures mixtes", ha apuntat, sense acabar de concretar argumentant que no s'havia acabat l'anàlisi de les dades. Amb tot, el tancament de les escoles no seria ara mateix la mesura a prendre ni tampoc avançar les vacances de Nadal. "No crec que sigui la solució, no l'he posat sobre la taula i no la veig", ha afirmat el titular de Salut, afegint que la idea és trobar un "model de treballar que ens permeti anar més lluny. Han de ser mesures que es pugui mantenir i aquesta no podria seguir".

En aquests càlculs també es té present els casos de reinfecció, perquè si bé Martínez Benazet ha explicat que l'índex és baix, es té constància de casos i s'ha de tenir present a l'hora de prendre les decisions.

Segons l'actualització sanitària que s'ha facilitat avui, a les escoles hi ha 196 aules afectades pel virus. En vigilància activa hi ha 137 aules, 51 de les quals totalment tancades i 86, parcialment. A més, hi ha 59 classes més en vigilància passiva. Segons el ministre l'afectació a les escoles és molt elevada, sobretot entre el 4 i els 11 anys ja que és la població que justament no està immunitzada. De la mateixa manera ha insistit que "la majoria de brots que detectem són els escolars que infecten els pares i si el pare és asimptomàtic es pot traslladar a l'àmbit laboral", situació que s'hauria donat en el cas dels contagis detectats al bloc quirúrgic de l'hospital.

Restauració
D'altra banda i davant la constància que durant el cap de setmana s'han produït algunes festes en bars i restaurants aprofitant l'horari d'obertura d'aquests establiments, en una reunió extraordinària del consell de ministres s'està estudiant si s'avança l'horari de tancament. Benazet ha assegurat que "al Govern no el satisfà" que s'hagin donat aquestes festes i per tant "avui prndrem una decisió que per ara no puc avançar". Amb tot, ha deixat clar que "no permetrem que es faci un oci nocturn paral·lel aprofitant unes infraestructures que no són les pròpies de l'oci nocturn".

Andorra
covid
Covid-19
escoles
restaurants
horari
mesures
contagis
coronavirus
benazet
Salut
Govern
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic