Diari digital d'Andorra Bondia
Mig milió per habilitar un espai per a malalts altament infecciosos
Mig milió per habilitar un espai per a malalts altament infecciosos

Mig milió per habilitar un espai per a malalts altament infecciosos


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El pressupost preveu per a l’any vinent una partida de 555.000 euros per habilitar un espai a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell amb condicions de biosegureat ambiental per tractar malalts altament infecciosos tipus Ebola o altres malalties. Aquest pressupost preveu costejar els treballs d’assistència tècnica de les obres  malgrat  siguin responsabilitat del departament d’Ordenament Territorial.  En infraestructures sanitàries també destaca una partida de 330.000 euros per un nou centre d’Atenció Primària al nucli poblacional de Santa Coloma. 
Si el passat més d’agost el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany,  i la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya, Dolors Montserrat, van signar un protocol d’actuació relatiu al trasllat de persones diagnosticades amb malalties infeccioses als centres especialitzats de l’estat veí, ara el SAAS preveu habilitar un espai de l’hospital per tal d’acollir, en cas que es doni alguna situació, aquest tipus de malats en un espai perfectament aïllat que mantingui condicions segures d’ambientabilitat. De fet, des del Govern ja es va advertir que Andorra no disposa de les especialitats mèdiques pròpies dels hospitals d’alta tecnologia amb capacitat d’aïllament i tractament de determinades patologies infeccioses. Ara, però,  disposarà d’un espai per fer les primeres atencions. Segons la memòria explicativa d’aquesta partida, l’execució d’aquesta obra ja s’ha fet durant aquest any amb un 31%, que va comptar amb una partida de 100.000 euros, i per a l’any vinent s’espera que finalitzin les obres amb l’execució del 69% i d’aquest més de mig milió d’euros. 
Pel que fa al nou Centre d’Atenció Primària de Santa Coloma, es farà en un terreny que cedirà el Comú d’Andorra la Vella, i l’objectiu és disposar d’un nou emplaçament amb millor accessibilitat, més espai i condicions específiques per allotjar aquest centre. L’execució de totes les obres es farà durant tot l’exercici vinent. 

Pressupost Salut
Val a dir que el pressupost total del ministeri de Salut per a l’any vinent és de 69,9 milions d’euros, un 4% més que l’any 2017. Un augment que preveu fer front a la transferència corrent i de capital al SAAS. Els serveis més destacats són els més de  49 milions destinats a serveis generals; els més de 19 milions per a l’àrea de recursos sanitaris; i gairebé un milió d’euros per a l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància. Però també es destaquen els 142.967 euros per al laboratori central de Salut Pública i els 123.306 euros per a l’àrea de seguretat alimentària i entorn. 

malalts
Espai
infecciosos
altament
habilitar
mig milió
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic