Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la primera sessió de musicoteràpia a l'hospital, aquest matí.
Un moment de la primera sessió de musicoteràpia a l'hospital, aquest matí.
shtar Ruiz i Roger Rossell han amenitzat la sessió de musicoteràpia.
shtar Ruiz i Roger Rossell han amenitzat la sessió de musicoteràpia.

Millorar els espais, "el proper esglaó" per humanitzar l'UCIEscrit per: 
M. P. A. / Foto i vídeo: Facundo Santana

La unitat de cures intensives de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell va donant passos cap a la humanització, un projecte que lidera el seu cap, el doctor Mario Alfaro. I si a l'octubre passat es van estrenar les sortides terapètiques, avui s'han posat en marxa les sessions de musicoteràpia. La primera, que s'ha iniciat a la terrassa de la planta -3 ha anat a càrrec d'Ishtar Ruiz i Roger Rossell, guitarrista del duet K.r.e.m.m i hi han participat dos dels pacients de l'UCI a més de familiars i diversos professionals. La intenció és fer-ho, però, a l'interior de l'UCI en un format més acústic i suau amb l'objectiu de disminuir l'estrès i el dolor.

El següent pas en aquest projecte d'humanització consistirà en la millorar dels espais de l'UCI per fer-los més acollidors tant per als malalts com per als seus familiars. Així ho ha explicat la doctora Elisabeth Valls que també treballa a la unitat i és una de les promotores de l'equip d'humanització. Valls ha incidit que a més de les sortides terapèutiques i la musicoteràpia, "ara hem fet una UCI més oberta" pel que fa als horaris. Així, "el proper esglaó" aniria enfocat a intentar millorar espais, els dels pacients i "els que tenim per les famílies" per "millorar la unitat en si". En aquest sentit, ha recordat que es tracta d'una unitat molt instrumentalitzada, amb pacients que presenten unes patologies molt greus i que els genera "molt d'estrès i ansietat i síndrome postuci a causa d'estades molt perllongades". 

Per la seva banda, Alfaro ha indicat que aquesta reestructuració de l'UCI es va fent "a poc a poc". El punt de partida, ha insistit, és posar-se en la pell dels pacients, de la família i dels professionals" amb l'objectiu de trobar la manera perquè cada persona porti el procés el millor possible. Segons ha volgut subratllar, "és un art", en el qual hi intervenen molts professionals. En aquest sentit ha assegurat que actualment es troben "ben dimensionats" quant als recursos humans i tècnics. 

Pel que fa a les sortides terapèutiques, Vall ha explicat que es fan a les tardes i els pacients ja ho demanen. En relació a la musicoteràpia, Valls ha afirmat que l'acollida ha estat molt bona tant per pacients com per treballadors. I és que els professionals també pateixen l'estrès donat que es treballa en una unitat en la qual les males notícies són part del dia a dia i això comporta el sentiment de voler fer més entre els professionals causant fatiga i born out entre els treballadors. I és que els professionals estan "cansats físicament" i aquest tipus d'iniciatives contribueixen a motivar-los una altra vegada ja que els malalts es veuen contents participant-hi. 

Tot i que aquesta iniciativa d'humanització ha començat a l'UCi, "la idea és humanitzar tot l'hospital" perquè "és un projecte per a tots", ha remarcat la doctora. Un projecte que ajuda a anar més enllà de la pandència: "veure que hi ha vida més enllà de la Covid ens motiva i en general hi ha molt bona acollida", ha compartit. 

espais
humanitzar
UCI

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Per aquestes coses si us gasteu els calers i no feu ni cas als malalts de càncer que necessiten una unitat de radiologia? Vergonya! Ocupeu-vos del més prioritari, greu i important si us plau! menys música i més serietat!
És un acte altruïsta per part dels músics, no han cobrat res. Hi ha molta feina per part dels professionals fora de les seves hores laborals.
Jo crec que no es refereixen als músics però que parlen del que és prioritari com aquest servei pels malalts de càncer que no tenen i que reclamen fa anys
Tens tota la raó, hi han coses més importants en les quals s'ha d'invertir, i aixó ja fa temps que es reclama i ens ignoren, pero no millor posar música a 4 gats!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte