Diari digital d'Andorra Bondia

Miquel Canturri: “Recollirem signatures perquè el tall de les avingudes perjudica la perifèria"


Escrit per: 
M. S. C.

És un dels impulsors de l’Associació de Comerciants del Centre Històric. L’entitat ja està formalment constituïda i la intenció és arribar ara a tots els botiguers. Explica les dificultats amb què es troben i remarca la necessitat de canviar el model del comerç.

¿Què va portar els comerciants del centre històric a associar-se?
Uns quants comerciants vam veure que el moment actual és un moment de crisi global però també de crisi a Andorra, amb l’agreujant que el nostre barri encara la pateix més. El centre d’Andorra la Vella s’ha desplaçat a la zona de la rotonda i voltants, i el que abans era el centre s’ha quedat a la perifèria. Davant d’això, i del fet que al costat nostre el carrer Príncep Benlloch s’ha quedat sense botigues, vam decidir unir-nos per no començar a veure el tancament massiu de comerços, que és el que ha passat allà. La solució és associar-nos per fer força. ¿Enfront a què? A la crisi, a les institucions, i per captar turistes i també la mateixa gent d’Andorra.

¿I com avança la constitució de l’associació?
Ara som en el moment de captació d’associats. Hem estat treballant durant mig any en comissions conjuntament amb el Comú. Ara ja tenim els estatus aprovats i estem informant els comerciants de la zona perquè s’associïn.

¿Quants comerciants té el centre històric avui?
Disposem d’un llistat en què figuren uns 200 comerciants.

Ha comentat que s’està treballant conjuntament amb el Comú. Això ja és un primer pas per a l’entitat.
Sí, això ha aparegut de forma paral·lela amb l’associació. Ja fa temps que un grup de gent parlàvem amb el Comú sobre la necessitat d’incentivar aquesta part d’Andorra la Vella. El Comú va fer un pla per a la reactivació del centre històric. El primer pas va ser posar-hi un nom. Es va triar centre històric, un nom que nosaltres vam recolzar i que inclou el barri antic, el Pui, el Puial, una part de Príncep Benlloch, els carrers de les Canals, de l’Alzinaret i de la Llacuna, la plaça Rebés, la plaça del Poble i el Cap del Carrer. Tot seguit ens vam reunir Comú, comerciants i veïns, per buscar idees i seguidament es van crear unes comissions, i ara estem treballant en això.

¿Ja hi ha alguns projectes encaminats?
Vam demanar que es creés la comissió de senyalització. L’objectiu no és només impulsar un pla de senyalització tan sols per al centre històric, sinó per a Andorra la Vella, perquè no existeix. Vam remarcar que era necessari que quan els visitants arribessin a Andorra la Vella sabessin que havien arribat a Andorra la Vella, capital dels Pirineus, cosa que no està escrita enlloc.
Per altra banda, els visitants passen per la rotonda de la Margineda i van a parar a la rotonda del quilòmetre zero i la gent ja es queda allà. Juntament amb diferents departaments del Comú i del Govern i representants de diverses associacions de comerciants d’Andorra la Vella, hem creat una taula de treball perquè estigui senyalitzada la zona comercial. Perquè avui, l’entrada al centre queda amagada. Santa Coloma ja està morta i aquí ens estem morint.

¿Concretament, quines senyalitzacions s’està impulsant?
Nosaltres demanem que sobretot se senyalitzi el que és el centre històric com a centre comercial i cultural, tots els aparcaments, i que s’anunciï que has entrat a Andorra la Vella. Al mateix temps, estem demanant que s’unifiquin tots els senyals que hi ha perquè avui n’hi ha de tots tipus: antics, d’establiments que ja no existeixen... és un caos. Perquè el que cal és donar una informació molt clara, i jugar amb els colors internacionals establerts per cada temàtica.
També he de dir que Pyrénées, a tots els cartells que té ha afegit la indicació centre històric. Això ha estat una aportació que ha fet aquest establiment després que nosaltres els ho demanéssim. Pyrénées vol jugar el rol de ser la porta del centre històric d’Andorra la Vella. A més, el Comú també està treballant per posar uns tòtems a les sortides dels aparcaments amb informació dels punts d’interès del centre històric.

També hi ha una comissió sobre la cohesió social.
Aquesta taula de treball vol mantenir el bon veïnatge entre la gent que vivim al centre històric. Per exemple a l’estiu, quan hi ha les terrasses al carrer, cal fer atenció a no molestar la gent. Tot i que mai no hi ha hagut cap problema, cal que el veïnat també entengui que som un barri que viu del turisme. De fet, cal que tothom es conscienciï que Andorra viu del turisme.

¿L’associació està pensant en altres projectes?
Una idea que ha sorgit és recuperar la festa major del barri antic, que es va perdre fa uns vint anys. Una altra idea és fer botigues al carrer a l’estiu.

¿Com hauria de ser el centre històric?
Voldríem ser un lloc atractiu i net, on la gent vingués a passejar, comprar i menjar. També tenim la sort de tenir divuit restaurants que avui marquen la pauta a Andorra, i això ja ens fa diferents. Hi ha uns monuments que només tenim aquí, com la Casa de la Vall. Això cal que sigui atractiu per a la gent d’Andorra i per als de fora. A més, volem potenciar l’establiment de tallers d’artistes. Ara, quan queden botigues buides, contactem amb gent per veure si voldrien instal·lar-se aquí. Parlem amb el propietari del local per conèixer les condicions. A nosaltres el que ens interessa és que aquesta zona es converteixi en un centre de creació, d’art.

¿Hi ha hagut tancaments?
La situació és dolenta. En un any a tot el centre històric s’han tancat vuit comerços. Hem demanat al Comú la possibilitat d’eliminar impostos per als qui muntin un comerç, però la llei no ho permet. Ara s’està analitzant la possibilitat que el Comú doni subvencions als nous botiguers. Perquè vinguin nous comerciants cal que ho trobin atractiu.

¿Com creieu que us afectarà el tancament de Meritxell i Carlemany que vol impulsar la Cambra de Comerç?
Nosaltres ens neguem al projecte de transformar les avingudes per a vianants. No ens hi neguem per només dir que no, sinó que en donem uns motius. Creiem que abans de fer aquest projecte cal que s’engegui des de la Cambra i el Govern, amb les associacions de comerciants, un pla estratègic global de reactivació de tot el comerç d’Andorra. I vull deixar molt clar que el tall del trànsit a l’avinguda Meritxell només es faria des de la rotonda cap a Carlemany. Aquesta és una proposta molt diferent de fer un tancament al trànsit rodat des de Carlemany fins a la Creu Grossa.

Creieu que el tancament us perjudicaria.
Creiem que perjudicaria tot el comerç de la perifèria de Meritxell i Carlemany. No només el centre històric, sinó també Riberaygua, Na Maria Pla... La gent es quedaria concentrada a les avingudes perquè, si els poses una barrera, com els cotxes que passen per un altre indret, la gent ja no hi anirà. La nostra idea és que hi ha un altre comerç a fer. Cal que la gent trobi el comerç de proximitat, del botiguer de tota la vida, que li expliquin com funciona un aparell o com s’ha de menjar un formatge. No creiem que Andorra hagi de ser un monomarca. No creiem que hagi de ser un outlet a cel obert com és el Roca Village. Creiem en un altre tipus de comerç i si volem fer un gran outlet ens equivocarem.

Cal diferenciar-se de la resta.
Ens n’hem de diferenciar totalment. El dia que el Roca Village sigui més barat i atractiu que nosaltres, ¿qui vindrà a Andorra? De vegades anem a contracorrent. A Barcelona tornen les botigues de queviures, d’artesania, les botigues especialitzades de vins. I això, que ho teníem, ho volem transformar en quatre marques internacionals i globalitzades. Si arribés un moment en què a aquestes cases no els interessés Andorra, ¿què passaria?

Que no hi hauria comerç.
S’hauria acabat. Que el comerç estigui en mans de quatre o cinc persones i que ens facin jugar a la seva conveniència no pot ser. Perquè per a un país és molt perillós.

¿Ja han plantejat el seu rebuig al tancament de les avingudes?
Passarem a recollir signatures a mitjans de la setmana que ve i les portarem al Comú d’Andorra la Vella.

¿Coneixeu l’opinió de la resta de comerciants?
La sensació és que ningú no vol que es tanqui, de cap manera. També els de Na Maria Pla han impulsat una recollida de signatures.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic