Diari digital d'Andorra Bondia
La vista ha continuat aquest dimarts amb la declaració de Joan Pau Miquel.
La vista ha continuat aquest dimarts amb la declaració de Joan Pau Miquel.

Miquel s’agafa a les auditories per defensar el control del banc


Escrit per: 
Agències / FOTO: Facundo Santana

La segona jornada del judici de la causa general de BPA ha seguit aquest dimarts amb la declaració del conseller delegat de l’entitat fins a la seva intervenció, Joan Pau Miquel, qui ha fet un repàs dels comunicats tècnics que, al llarg dels anys, emetia l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) juntament amb els controls interns i els informes complementaris que les auditories externes efectuaven al banc i que s’enviaven a l’INAF.

Durant l’exposició, Miquel ha comentat que cap al 2008, la banca andorrana en general no complia alguna normativa internacional, reiterant al fiscal que no s’han de fixar en la normativa internacional, sinó en la normativa andorrana, que és en la qual estaven sotmesos. En aquest sentit, l’acusat, ha defensat l’evolució de l’entitat bancària al llarg dels anys, exposant que el 2011 van adquirir la primera llicència pel Banc d’Espanya d’un banc andorrà per treballar en territori espanyol. “Aquesta autorització anava lligada a què les nostres mesures de control s’adaptessin als estàndards espanyols”, ha remarcat Miquel, assegurant que la transparència amb els reguladors sempre va ser total i constant.

En aquest sentit, ha declarat que l’INAF mai va traslladar cap inquietud respecte a les especificitats dels mecanismes de control intern i de la seva comunicació. A partir d’aquests informes complementaris, Miquel ha deixat clar que l’entitat tenia molts altres riscos a gestionar a banda de l’àrea de prevenció, afegint que el mapa de riscos és un mecanisme de control que permet veure els vectors on el banc acumula més risc d’un any respecte a l’altre. Així, ha indicat que fins a l’any 2011 no van donar prioritat a tenir una eina informàtica que dibuixés el mapa de riscos, però ha deixat clar que el banc en cap moment estava descontrolat.

D’altra banda, l’exconseller delegat de la BPA ha manifestat que s’ha de ser conscient que la naturalesa de la banca andorrana des dels anys 80 fins al 2010 es basava en la confidencialitat i que per tant, era difícil mantenir les bones praxis, afegint que el model de banca ha evolucionat sempre amb total transparència amb el regulador. De fet, ja l’any 2013 BPA va deixar d’operar amb clients que feien frau fiscal al seu país, amb l’objectiu que les decisions del banc anessin dirigides també a complir amb els estàndards espanyols, ha declarat.

Durant la vista, el fiscal ha mostrat diverses gravacions telefòniques de principis del 2013 en les quals participava Miquel, i també en algunes l’exdirector de la BPA, Santiago de Rosselló, i alguns representants de l’auditoria KPMG i del Banc de Madrid. En elles, s'ha sentit Rosselló conversant amb el representant de l’auditora sobre el cas Petrov i casos de corrupció i blanqueig de diners. En les converses també s’explicava quins treballs s’encarregarien a l’auditoria Deloitte i a KPMG. En aquest sentit, Miquel ha explicat que l’auditoria interna del banc té relació amb l’auditoria externa. De fet, ha recordat que cada cinc anys canviaven l’empresa d’auditoria, però que això no impedeix que poguessin tenir diferents paquets de contractació per altres fons d’inversió o Sicavs. A més, ha manifestat que la relació amb KPMG era bona perquè els seus serveis els havien estat molt útils en la política d’adquisició que van fer a Espanya.

 

BPA
judici bpa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte