Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació del dispositiu especial de trànsit per aquesta temporada d’hivern.
Un moment de la presentació del dispositiu especial de trànsit per aquesta temporada d’hivern.

Mobilitat espera 43.000 vehicles per la Puríssima i 159.000 per Nadal


Escrit per: 
M. S. / Foto: Jonathan Gil

Mobilitat preveu que fins a 43.000 vehicles entrin al país coincidint amb la Puríssima i el dia de la Constitució espanyola, una xifra sensiblement inferior a la de les mateixes dates de l’any passat que, com va recordar el director del departament, Jaume Bonell, el pont “va ser de quatre dies i enguany només són tres dies”. Així, i malgrat que algunes comunitats autònomes espanyoles han traslladat el festiu a dilluns, des de Mobilitat “es comptabilitza només divendres, dissabte i diumenge”, ja que aquestes comunitats “són força llunyanes i  no tindran afectació”.

Dels 43.000 vehicles s’espera que 32.000 entrin per la frontera hispanoandorrana, 13.000 dels quals el divendres 6 de desembre, i que 11.000 ho facin per la francoandorrana, on es preveuen 6.000 vehicles el dissabte i 5.000 diumenge. Pel que fa als horaris s’espera que entre les deu del matí i les dues de la tarda hi hagi la màxima afluència d’entrada pel riu Runer, tant el divendres com el dissabte i el diumenge, mentre, de sortida, s’estima que hi haurà un gran volum de trànsit entre les cinc i les vuit de la tarda. En el cas de la frontera amb França, es preveu una bona afluència d’entrada entre les vuit del matí i la una del migdia, i de sortida entre les tres i les sis de la tarda.

D’altra banda, pel que fa a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, Mobilitat calcula que entraran al país fins a 159.000 vehicles, 110.000 dels quals ho faran per la frontera amb Espanya, i els 49.000 restants pel punt de control fronterer del Baladrà.

Bonell va avançar aquestes previsions durant la presentació del dispositiu especial de trànsit per aquest hivern que va fer juntament amb el director adjunt de la policia, Bruno Lasne, que compta, com a principal novetat, amb l’estrena dels nous colors de la neu, aprovats per la Taula Nacional de Mobilitat el juny passat recollint una demanda de Mobilitat, el Servei de Policia i el COEX. 
“Els colors que teníem fins avui dataven de vint anys i el que s’ha fet és una actualització d’aquests per recollir bàsicament la problemàtica amb què es van trobar els cossos de seguretat i el COEX l’hivern passat”, segons va destacar el director de Mobilitat, que va recordar que serà el servei de vialitat  hivernal del COEX el que “serà sempre responsable” d’activar o desactivar les diferents fases dels colors de la neu.

Amb el nou sistema cromàtic, que busca adaptar la realitat de les diferents alertes a les condicions de circulació constatades i millorar les condicions de seguretat i evitar els embussos a certs llocs conflictius de la xarxa, s’elimina la fase verda, que no implicava cap afectació, es crea una nova fase taronja i es modifica la vermella.

D’aquesta manera, amb l’activació de la fase groga, o també de “neu a la carretera”, els conductors tindran l’obligació de circular o amb pneumàtics d’hivern o amb equipaments especials i no ho podran fer a més de  60 km/h. Amb la nova fase taronja, o “carretera perillosa, gel a la calçada”, l’ús de cadenes serà obligatori per a tots els vehicles de més de 3.500 kg, encara que ja duguin pneumàtics d’hivern i tots els conductors no podran circular a més de 50 km/h.

Si es decreta la fase vermella, o de “carretera en condicions molt adverses”, l’ús de les cadenes serà obligatori per a tots els vehicles, tinguin o no rodes d’hivern, i no es podrà circular a més de 30 km/h. Així mateix restarà prohibida la circulació de vehicles de transport de mercaderies de més de 19.000 kg. Finalment, i igual que amb el sistema de colors vigent fins ara, amb la fase negra, també “carretera intransitable” resta prohibida la circulació a tots els vehicles.

Tot i les diferents fases, Bonell va destacar que “bàsicament ens mourem en fases grogues i taronja” i va remarcar que la “fase vermella que obliga les cadenes a tots els vehicles són fases molt puntuals” tot recordant que “al llarg de l’hivern passat es van donar només durant la franja d’una hora i en tres llocs concrets, uns trams molt puntuals que tenen molt desnivell”.

D’altra banda, interpel·lat sobre la circulació a la zona de la Portalada a la CG-1, Bonell va recordar que s’està en un “risc controlat” i que sempre s’ha aconsellat que “no hi hagués trànsit retingut en aquella zona” i que és en aquesta línia que treballen policia i agents de circulació.

mobilitat
43.000
vehicles
Puríssima
Nadal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic