Diari digital d'Andorra Bondia
Jaume Bonell va presentar ahir la posada en marxa de la nova base de dades dels accidents de trànsit.
Jaume Bonell va presentar ahir la posada en marxa de la nova base de dades dels accidents de trànsit.

Mobilitat i la policia recomanen multiplicar l’import de les multes


Escrit per: 
Redacció

Cada any visiten el país 4,5 milions de vehicles, dels quals 2.250.000 ho fan en període hivernal i la resta es reparteixen entre els altres mesos. És important analitzar les casuístiques de quan hi ha més o menys trànsit forà. Segons el cap de Mobilitat, Jaume Bonell, el percentatge de víctimes mortals són minses si es té en compte la xifra de vehicles en circulació, però l’objectiu marcat és reduir a zero les víctimes mortals. Una fita que ja no es podrà complir aquest any, lamenta Bonell. El cap de Mobilitat recorda que Andorra és l’únic país del món que multiplica per 55 el seu parc automobilístic quant a visitants. Si es fa la comparativa amb els milions de vehicles, l’accidentalitat mortal és menys d’un 1%. Tot i això, Bonell explica que la nova base de dades d’accidents de trànsit ajudarà a estudiar totes aquestes casuístiques. A més, tant des de Mobilitat com per part de la policia reconeixen que cal actualitzar els imports de les sancions per obtenir resultats més satisfactoris. 
“Les nostres sancions són extremadament laxes i no ajuden, les multes amb un import superior òbviament tenen un efecte claríssim”, va remarcar Bonell, que va dir que fa temps que reclama una actualització dels imports de les sancions. 
Per la seva banda, Bruno Lasne, director adjunt primer de la policia, va fer notar que els imports baixos de les sancions de trànsit “no ajuden, però això s’està corregint en el nou Codi de circulació, i quan s’aprovi no seran les mateixes d’ara, que podem dir que algunes són irrisòries. Seran unes sancions  més adaptades al que està passant en aquesta societat”. Segons Lasne, algunes podrien multiplicar-se per cinc.
La base de dades dels accidents de trànsit, que està previst que comenci a funcionar dijous vinent, registrarà tots els accidents recollits pels serveis de circulació comunals i pel cos de policia en una plataforma interactiva i cartogràfica per poder analitzar-los i valorar la possible implementació de canvis o noves mesures. Permetrà detectar amb celeritat i eficiència les necessitats de millora o renovació del ferm asfàltic, de la senyalització horitzontal o vertical de l’enllumenat, el traçat o la geometria de la calçada, entre altres.
Demà  dimecres  al matí està previst fer una formació a tots els agents de policia que  estan a l’entorn dels atestats i també els caps d’agents de circulació comunals, i a partir de dijous  començaran a operar en la base de dades. Segons Bonell, “haurem d’esperar uns mesos, cap a la tardor, per recopilar certa informació, poder-la analitzar i concloure. Es podrà analitzar des de les causes de l’accident, si ha estat una negligència humana o realment hi ha hagut una manca  de senyalització o mal traçat de la carretera, fet que ens ajudarà a implantar mesures correctores”, va dir Bonell. El cap de Mobilitat va recordar que l’objectiu és disminuir el nombre d’accidents i les víctimes de trànsit. 
La base de dades la gestionarà la taula tècnica del trànsit, formada pels caps de circulació comunals i per la policia. “És molt tècnica i no està pensada a obrir-la per a difusió pública”, va dir Bonell. Tot i això, sí que es preveu tenir una part pública. Per una banda, l’app de Mobilitat registrarà un recompte en xifres de tots els accidents de la xarxa viària i de les víctimes, “l’objectiu és sensibilitzar les 8.000 persones que ens segueixen per l’app de l’evolució de la sinistralitat”, va dir Bonell. 
La base de dades  suposarà poc canvi en el funcionament de la policia, perquè ja fa temps que es registren els accidents. El que sí que canviarà és que a través d’aquesta plataforma “podrem creuar dades”.

Els andorrans els que més corren a Catalunya

Una de cada quatre víctimes mortals a les carreteres catalanes és forana. Aquesta va ser la conclusió d’un estudi sobre accidentalitat i és el punt de partida d’una nova estratègia que començarà aquest estiu per conscienciar els estrangers que visiten Catalunya.  
El missatge és una crida a complir les normes de circulació, explica la presència policial i els radars que es trobaran i vol combatre la “sensació d’impunitat” davant les multes advertint-los que els agents els podran reclamar totes les sancions pendents i si no les paguen els podran immobilitzar el vehicle. 
Pel que fa a  les nacionalitats amb més denúncies, destaquen les multes per velocitat a Alemanya, Andorra, França, Itàlia i el Regne Unit, mentre que al Marroc, Portugal i Romania despunten les que estan relacionades amb la documentació, normalment vinculada amb el tràfic de mercaderies.

mobilitat
policia
recomanen
multiplicar
multes
l'import

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte