Diari digital d'Andorra Bondia

Mor l’excopríncep Joan Martí Alanis per una insuficiència respiratòria


Escrit per: 
Marta Fernández

Joan Martí Alanis, bisbe emèrit d’Urgell i excopríncep d’Andorra, va morir ahir al matí a la Clínica de Nostra Senyora de l’Esperança de Barcelona, on havia estat traslladat aquesta mateixa setmana des de l’Hospital del Mar.

Alanis, de 80 anys, estava ingressat a Barcelona des de mitjans del mes de setembre arran d’una insuficiència respiratòria i ahir, cap a les 9.30 hores, es va confirmar la seva mort. Alanis va ser copríncep d’Andorra entre els anys 1971 i el 2003, i durant el seu coprincipat va viure, per tant, moments històrics per a la modernització del país, com l’aprovació de la Constitució l’any 1993.
Martí Alanis va néixer el 29 de novembre de 1928 i el 25 de novembre de 1970 va ser nomenat bisbe d’Urgell. Va ser el 30 de gener de 1971 quan va ser consagrat bisbe i el 17 de març del mateix any va prendre possessió del càrrec de copríncep episcopal. Al llarg dels seus anys com a copríncep va afavorir la modernització de les institucions, una tasca que va culminar el 1993 amb la Constitució. El 12 de maig del 2003 la Santa Seu va acceptar la seva renúncia i llavors va ser nomenat arquebisbe-bisbe emèrit.
La Conferència Episcopal Espanyola li va confiar càrrecs de confiança en nomenar-lo membre del comitè executiu durant sis anys, i va ser president de la comissió episcopal de Migracions i de la comissió episcopal de Mitjans de Comunicació Social de l’Església espanyola. L’any 1989 va ser nomenat també membre del Consell Pontifici de Comunicacions Socials. I el mateix any el Govern espanyol el va distingir amb la Gran Creu d’Isabel la Catòlica.
La missa exequial i l’enterrament seran a la catedral de Santa Maria d’Urgell, a la Seu d’Urgell, demà passat a les 11.30 hores. Serà presidida del bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que de fet va passar les darreres hores de vida de Martí Alanis al seu costat.
La capella ardent es preveu que quedi instal·lada al Saló del Tron de palau episcopal de la Seu d’Urgell, demà a la tarda a partir de les 16.30 hores i fins a les deu de la nit. Serà oberta al públic en general. De la seva banda, el Govern ha declarat tres dies de dol nacional i les banderes onejaran a mig pal.

Reaccions
Des del món de la política tothom va coincidir ahir a assenyalar el paper d’Alanis. Des del Govern van manifestar el seu respecte i agraïment pel servei que va fer a Andorra en uns anys complicats, i van afegir que el seu sentit d’Estat i la ferma voluntat de defensar la sobirania andorrana van afavorir la transició vers la Constitució del 1993.
Per la seva banda, l’excap de Govern Òscar Ribas, contemporani de Martí Alanis en els anys decisius de l’elaboració de la Constitució, va qualificar la mort de l’excopríncep episcopal com “una pèrdua irreparable” i va afegir que “sens dubte, per a Andorra significa que s’ha perdut el copríncep més rellevant del darrer segle”.

El també excap de Govern Marc Forné va equiparar la figura de Martí a la de Justí Guitart, en la línea que tots dos van ser uns coprínceps que van vetllar pels interessos d’Andorra en unes condicions internacionals molt adverses.
L’anterior cap de Govern, Albert Pintat, que va ser ministre d’Afers Exteriors en uns anys del coprincipat de Martí Alanis, va destacar de l’arquebisbe-bisbe emèrit que era “savi, humil, senzill i respectuós fins i tot amb els que li complicaven la vida”, i va afegir que la persona de Martí Alanis “ha marcat la història d’Andorra a través del seu llarg pontificat”.
 Per la seva part, el síndic general, Josep Dallerès, va manifestar que la figura d’Alanis està lligada a la de d’Andorra del darrer quart de segle i va concloure que “va saber entendre la idiosincràsia del país”.
El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va destacar que Alanis va ser una de les persones que “més van contribuir a la modernització d’Andorra” i que “va saber estar al seu lloc i defensar els interessos del país”. El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, també va destacar el paper de l’excopríncep en  la modernització d’Andorra.
Els cònsols també van expressar les seves mostres de condol, i d’aquesta manera van coincidir a destacar el paper d’Alanis en l’entrada d’Andorra en el període constituent.
D’altra banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va destacar que el bisbe emèrit va deixar “una petjada profunda” a la ciutat i al bisbat d’Urgell en un moment de total transformació de la ciutat i el país, i va ressaltar l’impuls que va donar per aconseguir que Andorra esdevingués un Estat democràtic i constitucional.
El bisbe d’Urgell va demanar a la diòcesi que encomani l’ànima de l’arquebisbe a la misericòrdia de Déu. De la seva banda, el vicari general del bisbat d’Urgell, mossèn Joan Pujol, va destacar “la humanitat” d’Alanis així com el seu “esperit emprenedor i pràctic”. Finalment, l’exveguer episcopal Francesc Badia ena destacar la vessant com a “polític d’altura” i va afegir que la seva manera de fer era “tranquil·la” però en canvi era un “home ferm que sabia prendre decisions”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte