Diari digital d'Andorra Bondia
Mora i Micó en la compareixença d'aquest matí.
Mora i Micó en la compareixença d'aquest matí.

Natalitat sota mínims: en un decenni la població fins a 10 anys cau a la meitat


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: M. P.

“Andorra ha perdut molta natalitat.” Aquest és el primer dels aspectes que ha posat en relleu el director d’Unicef Andorra, Albert Mora, durant la presentació de l’Observatori de la infància (2020). Així, els darrers 10 anys la població infantil de 0 a 10 anys s’ha reduït pràcticament a la meitat, de 700 a poc més de 300. A això s’hi ha d’afegir que la taxa de fecunditat està per sota de l’1, en concret al 0,98. Sobre això, el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra recerca i innovació, Joan Micó, ha destacat que la proporció de la població de 0 a 17 anys és d’un 15,7%, el que vol dir que “som el país amb la taxa més baixa d’Europa”, malgrat que a curta distància de països com Espanya, per exemple, amb un 17,6%. 

No és la primera vegada que Unicef posa l’accent sobre aquesta qüestió. Mora ha reconegut que no és un fenomen només d’Andorra i que és “molt complex”. Al seu parer, les causes serien més aviat d’ordre sociològic i no pas de carència econòmica. En aquest sentit, el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra recerca i innovació, Joan Micó, ha explicat que creu que hi ha un problema de conciliació laboral i familiar que requeriria “una reflexió a nivell de societat, no només d’empresaris, sinó més ampli”. També ha manifestat que l’època de confinament no ha portat més natalitat, al contrari, ja que la incertesa per la situació també ha afectat a l’hora de plantejar-se tenir més fills o no.

Maltractament
Quant a la informació relativa a la infància vulnerable, les dades disponibles a Andorra es refereixen al maltractament i són les víctimes registrades pel cos de policia. Així, el nombre de menors de 0 a 17 anys víctimes de violència domèstica identificats per la policia l’any 2020 vam ser 18, xifra que representa una taxa de 14 casos per cada 10.000 menors. També es van registrar 18 menors d’edat víctimes de delictes contra la llibertat sexual i 10 menors d’entre 11 i 16 anys víctimes de violència física o psíquica en l’àmbit escolar, amb una taxa de gairebé 20 casos per cada 10.000 menors. En relació amb això, Micó ha volgut deixar clar que “una cosa és el que es denuncia i una altra és la realitat”, assegurant que la sensibilització per part de la societat ha portat a denunciar aquests fets en major volum davant les autoritats, la qual cosa “no vol dir que hi hagi més violència o menys”.

A més d’aquests casos denunciats a la policia, cal tenir en compte que el percentatge d’infants d’entre 12 i 16 anys que van declarar haver estat colpejats o ridiculitzats a l’escola almenys una vegada durant el curs va ser del 24%, mentre que l’any 2013 la xifra era del 21%. Mora ha posat en relleu que es tracta d’una xifra molt elevada i ha fet notar que des d’Unicef volen incidir encara més en el tema de l’assetjament.

Risc de pobresa
L’altre aspecte sobre el qual va voler incidir el director d’Unicef va ser el del risc de pobresa de les famílies i especialment les monoparentals. Tot i que les dades de les quals es disposa són del 2019, Micó ha recordat que un 14,7% de les famílies amb menors de 16 anys a càrrec estaven en risc de pobresa, un índex que en el cas de les llars monoparentals s’enfila a un 24,4%. Així mateix, Mora ha remarcat que un altre dels punts a destacar és que un 34,6% de la població declara no poder fer front a una despesa imprevista de 950 euros, un 58,4% en el cas de les llars monoparentals i un 29,3% entre les llars amb dos adults o més amb infants dependents. 

Prop de 1.800 visites d’infants d’1 a 10 anys a salut mental
Segons Mora, “és conegut i contrastat que la pandèmia i el confinament ha produït un empitjorament de la salut mental”, ja que els nivells d’ansietat i angoixa entre els infants han augmentat. Així, el 2020 el servei de salut mental va efectuar 171 primeres visites i en va programar fins a 1.604 per a infants d’entre 1 i 10 anys.  Ara bé, es fa difícil avaluar i comparar aquestes dades amb la d’anys anteriors donat que no revelen més més, va declarar Micó. És per això que el CRES està en converses amb el SAAS per tenir més dades i poder afinar més a l’hora de saber la mena de patologies per les quals són atesos aquests infants, per exemple. 

L’obesitat infantil és un altre dels temes que preocupen a Unicef. Així, durant el curs 2019-2020 es va detectar que un 5,7% dels alumnes de maternal es trobaven en aquesta situació, un 8,6% entre els alumnes de primer de primària i un 16,1% entre els de sisè de primària. El director d’Unicef ha comentat que l’anomenat “menjar porqueria i amb menys valor nutricional va relacionat amb baixos nivells de renda”, mentre que el menjar “més natural” va associat a preus més cars. És per això que amb motiu del Dia internacional de la nutrició, Unicef Andorra impulsarà un seguit d’accions en col·laboració amb el Col·legi de Dietistes per sensibilitzar, prevenir i frenar l’augment d’aquesta problemàtica. 

L’Observatori de la infància també registra que segons les dades de la Comissió Nacional de Valoració (Conava) es registra un augment dels menors d’edat reconeguts amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, que han passat de 257 infants l’any 2019 a 324 el 2020.

natalitat
Unicef
10 anys

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tal i com està el món, és normal, avui dia tenir més d'un infant és inviable, per no parlar del futur i del medi ambient bla, bla, bla

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte