Diari digital d'Andorra Bondia
Un helicòpter fumigant els boscos en la campanya impulsada pels set comuns contra la processionària.
Un helicòpter fumigant els boscos en la campanya impulsada pels set comuns contra la processionària.

Neguit dels apicultors per l’impacte del control de la processionària


Escrit per: 
M.S.C.

L’inici de la campanya de control de la processionària ha tornat a generar neguit entre els apicultors. El fet és que des de fa dos anys s’ha registrat una elevada mortaldat d’abelles a la sortida de l’hivern i com a hipòtesi apunten al tractament contra aquesta eruga que ataca els pins. En aquest sentit, des de la comissió d’apicultura de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), remarquen que els productes utilitzats en aquestes intervencions són considerats ecològics ja que els estudis diuen que no són nocius. Tot i així adverteixen que l’experiència ha demostrat que productes que es creien innocus al cap dels anys s’ha acabat demostrant que no ho eren tant.
En aquest cas, el producte emprat té afectació sobre un ampli espectre d’insectes i els apicultors mantenen que és molt difícil dir que és cent per cent inofensiu per a les abelles, encara que hi hagi estudis que han constatat el contrari. Davant d’aquests dubtes, aquesta comissió de l’APRA vol que la junta demani informació sobre les zones concretes en què s’apliquen i com s’apliquen els productes per comparar-ho amb la salut de les colònies d’abelles. Això permetria constatar si hi ha més incidència de baixes en les zones fumigades i fer un seguiment per determinar si hi ha relació entre els tractaments i la mortaldat de les abelles.
Un dels elements, però, que fa difícil aquesta tasca és el fet que la campanya contra la processionària es porti a terme utilitzant helicòpters, ja que els productes químics es distribueixen de forma massiva i àmplia. De fet, els apicultors consideren que seria més interessant optar per altres sistemes, com ara l’aplicació amb drons.
A banda d’això, des de la comissió d’apicultura de l’APRA el que es demana és estar informats de cada aplicació i conèixer exactament la zona tractada. En aquesta darrera campanya, l’empresa contractada pels comuns per fumigar va advertir de la mesura uns dies abans. Des del sector es considera que qui hauria de fer la comunicació als afectats hauria de ser Agricultura, ja que no tots els apicultors formen part de l’associació de pagesos i és el Govern qui controla totes les dades. En aquest cas, a més, l’avís va ser massa just per tenir temps suficient per poder moure les arnes i per això es demana comunicar-ho amb un període de temps més llarg.
Al mateix temps, els apicultors remarquen que tot i que la gestió dels boscos és competència comunal, tenint en compte que aquests tractaments afecten a tothom caldria que es dugués a terme un seguiment sanitari global.

neguit
apicultors
impacte
control
processionària
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic