Diari digital d'Andorra Bondia
Entre les infermeres, n’hi ha cinc o sis en aquesta situació, però també hi ha llevadores.
Entre les infermeres, n’hi ha cinc o sis en aquesta situació, però també hi ha llevadores.

Neguits d’unes companyes del SAAS


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

Són un grup de companyes del SAAS que estan de baixa perquè se les considera “personal de risc per estar embarassades”. I estan intentant que algú els expliqui com funcionarà la qüestió de la baixa. Per què? En alguns casos els van donar la baixa el 16 de març i en d’altres el dia 19. Quant al motiu, a algunes els han posat “malaltia comuna” i a d’altres, “complicació específica per l’embaràs”. 

La qüestió és que fins ara han cobrat els dies que van treballar del mes de març “i això es nota molt en la nòmina”. I no saben què passarà amb la resta del mes ni amb el temps que hauran de continuar de baixa. Així ho explica una d’elles, que és infermera i que coneix almenys un grup de cinc més que estan en aquesta mateixa situació. Però sap que n’hi ha d’altres, com ara llevadores, que també es troben en una situació similar. 
Les que van obtenir la baixa uns dies abans va ser gràcies als metges que els van dir que estant embarassades no podien continuar treballant havent-hi pacients amb Covid-19 a l’hospital i més, emfatitza, des que es va produir el cas de la persona que va ingressar per una pneumònia.
Suposen, perquè és el procediment normal, que la CASS és qui es farà càrrec de pagar la baixa, però no saben si serà del 100% o del 66%. D’altra banda, afirmen que tampoc no han tingut cap notícia de les assegurances complementàries. En aquest sentit, expressen amb certa paradoxa, que si els haguessin dit “marxeu a casa perquè teniu tos, els haurien pagat el 100%”. De fet, a ella la ginecòloga li va fer la baixa des del dia 19 i ahir mateix hi va tornar per renovar-la però la doctora li va dir que ja no calia donat que era personal de risc i que sí o sí havia d’estar confinada. Però això a elles no les deixa tranquil·les, perquè en algun cas al dia següent d’haver enviat la baixa a l’hospital l’havien trucat per demanar-li com es trobava i quan es pensava reincorporar. I es va trobar que va ser ella qui va haver d’explicar qui va haver d’explicar que era personal de risc i que per tant no podia tornar a treballar de moment. I ja li sap greu a ella això d’haver hagut d’agafar la baixa perquè fins ara no ho havia fet mai i ja voldria poder treballar. 
Quan diu que no saben què passarà no és no ho hagin preguntat, però les han fet anar de telèfon en telèfon: primer al 180, però com que és per a empreses li van dir que truqués al 188 i del 188, que connectés amb la CASS, i a la CASS “no agafen el telèfon”. També s’han adreçat al ministeri de Salut i allà els han dit que “no sabien de què anava”. I afegeix: “no està ben controlat, ningú sap qui es farà càrrec d’això”. 
I de fet aquesta infermera assegura que a ella no li ve d’uns dies de cobrar la baixa, però coneix d’altres companyes que sí que necessiten amb certa urgència aquests diners perquè a causa de la situació generada precisament per la crisi sanitària se’ls fa costa amunt poder pagar els rebuts “que continuen venint”.  

Altres interrogants
A més de la incertesa pel cobrament de la baixa, hi ha altres neguits. Per exemple els contagis que hi ha hagut entre el personal sanitari i la impossibilitat de guardar la distància de metre i mig o dos metres entre les companyes en el moment de canviar-se als vestidors on, a més, hi ha treballadores que no tenen ni taquilla. Tampoc veuen clar que el personal treballi dos dies a la planta on hi ha aïllats els pacients de Covid-19 i després vagin altres plantes. En canvi, sí que troben molt encertat que les infermeres de l’UCI només treballin allà.

neguits
companyes
SAAS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic