Diari digital d'Andorra Bondia
Neilson espera poder operar l’hivern que ve a l’aeroport Andorra-la Seu
Neilson espera poder operar l’hivern que ve a l’aeroport Andorra-la Seu

Neilson espera poder operar l’hivern que ve a l’aeroport Andorra-la Seu


Escrit per: 
Pepa Gallego

La intenció era poder portar turistes britànics fins a l’aeroport Andorra-la Seu aquest mateix hivern, però l’operador turístic britànic Neilson sap que no serà possible perquè encara continua en negociacions amb Aeroports de Catalunya per fer-ho realitat. El que sí que té clar és que aquest producte nou per volar des d’una línia aèria d’un aeroport anglès fins a l’aeroport més proper al Principat s’haurà d’aconseguir abans del juny per poder comercialitzar-lo amb temps. També diu que serà un vol més exclusiu, amb un preu més alt. Així ho va confirmar Iain Archer, responsable de Neilson a Andorra, que també va apuntar que aquesta temporada els turistes britànics que han viatjat amb Neilson han baixat respecte de la passada. 
Archer va explicar que aquesta temporada no serà possible, tal com es volia, portar vols procedents d’Anglaterra fins a l’aeroport Andorra-la Seu perquè “ja no hi ha temps per vendre comercialment aquest producte” i, per altra banda, encara queda l’afegit de condicionar l’aeroport amb el localitzador GPS que moltes companyies necessiten per operar o bé agafar una llista que està preparant Aeroports de Catalunya de companyies que operen sense aquesta tecnologia per poder treballar els paquets turístics. “Trobar empreses de vol internacional que vulguin operar sense aquest dispositiu ens és molt difícil”, va explicar Archer. El responsable de Neilson al Principat va manifestar que espera tenir tancades les negociacions abans de juny i poder operar fins a la Seu, perquè ara ja es preparen els paquets per a la temporada d’hivern i al juny hi ha una segona volta de comercialització dels paquets turístics. Tot i això, és intenció de Neilson continuar operant amb l’aeroport d’Alguaire com ho fa actualment. 

Menys turistes britànics
A l’aeroport Lleida-Alguaire durant l’hivern passat es va comptabilitzar 25.000 passatges procedents de vols de Neilson, que venen a ser 12.500 turistes (que fan anada i tornada); d’aquests, només 198 van anar a les pistes de Vaquèira i la resta van venir tots al Principat. Per aquest any, però, s’espera una davallada d’entre 500 i 1.000 turistes per dues raons: “Per una banda, les dates de Nadal i Cap d’Any han caigut en diumenge, que és quan nosaltres operem, i això ha fet que molts turistes es tiressin enrere, i per altra banda, fins la setmana passada a Anglaterra es tenia la impressió que hi havia poca neu”, va explicar Archer. Per aquest motiu hi ha hagut menys vols al desembre i al gener. En total, en les primeres cinc setmanes de temporada han estat 3.500 turistes els que han vingut amb Neilson. Tot i això, per a tota la temporada l’operador turístic britànic té venuts 8.200 paquets i en els darrers dies, amb les nevades, “s’han animat les reserves per al febrer i març”, va explicar Neilson. L’objectiu final marcat per l’operador és mantenir la xifra de turistes, però esperen que baixi a 11.500 o 12.000. 
“El problema en els mercats és que els turistes tenen tota la informació a través d’internet  abans de comprar els paquets i saben com està l’estat de la neu i de les pistes, i per molt que abaixem els preus, que ja ho vam fer, ells decideixen si venir o no”, va explicar el responsable de Neilson. Les últimes nevades i els gruixos que han deixat fan pensar, segons Archer, que l’increment de les reserves de paquets en els propers dies creixerà pels mesos vinents. 
Neilson té quatre vols cada diumenge, procedents de Manchester (un), de Londres (dos) i de Birmingham (un), del 21 de desembre al 9 d’abril. 
Per altra banda, des de l’Alguaire esperen que les operacions d’Arkia que provenen de Tel-Aviv siguin deu vols a l’any des de gener fins a mitjans de març, amb avions de 110 passatgers de capacitat. Aquests també tenen un percentatge alt de turistes israelians que venen al Principat. 
En total, durant l’any passat l’aeroport Lleida-Alguaire va rebre 32.854 passatgers (bitllets d’anada i tornada) d’aviació comercial, i d’aquests més de 25.000 van venir al Prin­cipat.

Les operacions de l’aeroport creixen un 66% en el segon any des que es va convertir en comercial

El segon any des que es va fer comercial l’aeroport Andorra-la Seu ha notat un increment de les operacions. En concret, el 2016 van ser 3.584 les operacions realitzades com a aeroport público-comercial, un 66% més que el 2015, en què només van ser 2.256, tan sols dinou més que el 2014, quan no era comercial. Aquestes operacions són, segons Aeroports de Catalunya, d’aviació general i també d’escoles de vol, treballs aeris, aerotaxis, vols medicalitzats i aviació executiva.
Els mesos de l’any passat que van registrar més operacions van ser el novembre i l’octubre, amb 418 i 401 operacions, respectivament. El tercer mes amb més vols va ser el juliol, que va registrar un total de 375 operacions. En canvi, els mesos amb menys operacions van ser el març i l’abril, amb 190 vols comptabilitzats en cadascun. 
El gener del 2015, l’aeroport Andorra-la Seu va iniciar una etapa nova amb l’obertura de les activitats comercials a les seves instal·lacions, fins llavors dedicades exclusivament a usos privats. Per fer-ho possible, el Govern de Catalunya i el d’Andorra van signar un acord de col·laboració per treballar en la gestió i la cerca de vols turístics, de passatgers, de mercaderies, correus o aerotaxis per a aquesta infraestructura. Encara queda pendent la instal·lació de la tecnologia necessària, com el localitzador GPS, i també la validació per acollir vols de fora de l’espai Schengen. 

aeroport Andorra-Pirineus
la Seu d'Urgell
Lleida-Alguaire
turistes
Neilson
Aeroports de Catalunya
britànics
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic