Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la roda de premsa de presentació de la xarxa La Meri, ahir.
Moment de la roda de premsa de presentació de la xarxa La Meri, ahir.

Neix la xarxa La Meri per informar les dones sobre l’avortament


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

L’associació Stop Violències va presentar ahir la xarxa La Meri, “un espai de seguretat i suport a les dones” que neix amb la finalitat d’informar-les sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i els seus drets sexuals i reproductius i donar-los “un suport emocional”. També pretén visibilitzar la realitat de les dones que avorten i que això porti a transformacions polítiques i socials. Així ho va explicar ahir la presidenta de l’entitat Vanessa Mendoza durant la presentació d’aquest nou projecte, que es va fer coincidir amb el Dia internacional dels drets humans. La van acompanyar membres de les associacions catalanes que formen part de la xarxa: Marea Verde Barcelona, la Campanya pel dret al propi cos i l’Associació de drets sexuals i reproductius. 
L’atenció a les dones s’articularà a través del telèfon 646464 i del correu electrònic i es farà “des de la màxima confidencialitat per no comprometre la intimitat de ningú”, va dir Mendoza. En principi, serà ella qui en tindrà cura, tot i que la intenció és formar-se perquè qualsevol de les persones que formen part d’Stop Violències puguin fer-ho. Cada any, va anunciar, es donaran dades de les trucades que hagin tingut, els motius, i els acompanyaments realitzats. 
Igualment, va voler deixar clar que “no qüestionarem les dones en la seva decisió”, per evitar confusions: “una dona que vol avortar és respectada directament”. La informació que es facilitarà anirà adreçada a com es pot fer la interrupció de l’embaràs, on, quins són els protocols i les garanties i a quines associacions poden acudir a Catalunya. Mendoza va assegurar que moltes dones els expliquen com viuen el viatge de tres hores d’anada i tornada a Barcelona, el qualifiquen de “tortura” perquè no saben on van, perquè si el centre no els agrada no poden canviar i perquè moltes vegades tornen a casa amb sentiment de culpa. En aquest sentit, va dir que “nosaltres estarem aquí al territori per ajudar-les en tot això perquè avortar no és cap trauma, sinó que el que pateixen les dones és la vergonya per haver-se de demanar tres dies de festa”. En tot cas, la culpabilitat l’han de sentir, va afegir, “unes institucions i una societat que ens aboca a la clandestinitat i als buitres que es puguin aprofitar de tot això”. Quant als recursos econòmics, “de moment, ens autogestionarem”, va concloure. La representant de l’Associació de drets sexuals i reproductius, Sílvia Aldavert, va assenyalar que cada any atenen prop de 10.000 dones i va obrir les portes a les dones procedents d’Andorra que resideixen a Catalunya per poder-les assessorar sobre l’avortament, si ho necessiten. Aquesta entitat va crear el passat mes d’octubre el primer observatori d’Europa per tal de recollir vulneracions de drets bàsics per a l’autonomia sexual de les dones.

Neix
xarxa
La Meri
informar
dones
avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte