Diari digital d'Andorra Bondia
Els exemplars que han criat provenen del rescat d’exemplars efectuat al canal de Gavet.
Els exemplars que han criat provenen del rescat d’exemplars efectuat al canal de Gavet.

Neixen els primers crancs de riu al Parc Zoològic de la Conca, a Tremp


Escrit per: 
Agències

La Generalitat ha aconseguit per primera vegada la reproducció en captivitat de crancs autòctons de potes blanques (Austropotamobius Pallipes) al Parc Zoològic de la Conca, a Tremp, en el marc d’una prova pilot que porta a terme. Es tracta d’un centre de cria de nova creació, gestionat per Forestal Catalana, per encàrrec del departament de Territori i Sostenibilitat, que treballa per a la reproducció d’espècies autòctones del medi fluvial que es troben en perill de conservació. L’eclosió dels nous, que va començar al maig, demostra la bona adaptació dels crustacis al nou centre de cria.

El nombre total de naixements se sabrà en les següents setmanes, un cop se separin les cries de la mare. El programa de cria en captivitat del cranc de potes blanques es va iniciar en aquest centre a finals del 2017. A més d’aquest, també fan cria en captivitat d’aquest cranc el centre de cria Molí de les Fonts d’Olot (el principal), el centre de cria de Farena, gestionat per l’Associació Molí del Fort per encàrrec de Territori i Sostenibilitat, i el centre de Camadoca de l’associació Adeffa, a la riera de Merlès.
Els exemplars de cranc de riu de potes blanques que han criat provenen del rescat d’exemplars efectuat al canal de Gavet, proper al centre, que es va haver d’assecar per tasques de manteniment. Per afavorir l’adaptació dels animals, s’han adequat les instal·lacions a les seves necessitats, i s’han construït zones de refugi (pedres i totxanes) i zones d’alimentació.  El Parc compta amb l’assessorament i suport del personal experimentat del centre de cria Molí de les Fonts, que va participar en el projecte Life Potamo Fauna.
La reproducció del cranc comença els mesos de setembre i novembre, amb la realització de les còpules. Les femelles guarden al seu abdomen els ous del mes de novembre fins al mes de maig en funció de la temperatura de l’aigua i en poden posar fins a uns 80. Els primers tres o quatre mesos, els ous són d’un color negrós, més tard es tornen púrpura i finalment es veuen de dos colors. 
En néixer, les cries romanen aferrades a l’abdomen de la mare de cinc a set dies fins que muden i adopten la morfologia pròpia dels adults. Passats uns deu dies, assoleixen l’autonomia absoluta. Mesuren inicialment menys d’un centímetre i en edat adulta poden arribar fins als deu centímetres.
El Parc està ubicat dins de les instal·lacions de Forestal Catalana a Tremp, juntament amb El Planter i el Centre de Biomassa. Conté una bassa rectangular de 150 metres quadrats, dividida en carrils d’1x1 metres connectats entre si, per tal de poder mantenir les diferents espècies en zones aïllades i tenir flexibilitat a l’hora de donar resposta a diferents necessitats. Hi conviuen diverses espècies, a més del cranc de riu de potes blanques. Es tracta de diverses espècies de nàiades (Psilunio Littoralis, Unio Mancus i Andonta Cygnea) i l’ofegabous (Pleurodeles Waltl). 

Neixen
crancs
riu
Parc Zoològic
Conca
Tremp

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte