Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l'acte al Maria Moliner.
Un moment de l'acte al Maria Moliner.

“Nenes, no us deixeu avassallar”, l’exhortació de Lydia Magallón


Escrit per: 
A. D. / Foto: M.R.F.
Una seixantena d’alumnes –cal que precisem nois i noies com dicten els cànons de la correcció política?– i dues exalumnes d’excepció, la síndica Roser Suñé i l’ex-cònsol escaldenca Lydia Magallón, es van reunir al col·legi María Moliner per protagonitzar una entrevista-col·loqui. Amb el Dia internacional de la dona caient en diumenge, el centre es va deixar per a dilluns la commemoració de la jornada.  “Nenes, no us deixeu avassallar, i si teniu un problema no tingueu cap por, sigueu valentes perquè sou éssers únics, meravellosos: feu-vos valer!” Magallón es va mostrar combativa davant un auditori de joves de setze i disset anys, estudiants de batxillerat. 
 
L’acte es va articular com una entrevista-col·loqui on dues alumnes, Nerea Camacho i Natalia Vicente, van actuar com inquisitives entrevistadores: el món de l’educació, qüestions de l’actualitat al país i, sobretot, la situació de la dona, van protagonitzar el qüestionari. 
 
“Ja hi ha un moviment feminista potent a Andorra”, va assegurar la síndica, en resposta a les preguntes plantejades. “De fet, va començar ja fa molts anys, quan es va començar a demanar el vot femení”, aconseguit als anys setanta, va reblar Magallón. Combativa, va recordar a les joves que el moviment “ha anat fent passes i no hem de deixar que torni enrere, cada conquista és fruit de l’esforç, d’haver batallat”. No s’ha de donar res per fet, va insistir, “perquè cada cosa guanyada es pot perdre. No baixem la guàrdia”. 
 
La síndica, en un paper més institucional probablement, va advocar per una lluita mantinguda en conjunt per ambdós sexes. “No soc feminista exclusiva, la societat l’hem de construir entre tots. Els moviments excloents no em serveixen”.
 
També van ser preguntades per la seva experiència personal. “Jo mai no he vist que es cobrés menys per la mateixa feina, però el món laboral femení sí que està molt precaritzat”, va dir Suñé. Per a Magallón, les dones són gent d’acció: “Si fos pels homes, al Comú alguns temes encara els estaríem estudiant.” 
 
Acabat l’acte –gens llarg, al voltant de tres quarts d’hora, Camacho i Vicente asseguraven que tot plegat havia resultat d’allò més interessant. “Com ens han dit, és una lluita que està en marxa. Encara hi ha algun indici de masclisme i per això hem de lluitar”, però acompanyades del sexe oposat, van coincidir. Es tracta “de brillar sense apagar la llum dels altres”. I aquesta frase tan rodona? “És el que em diu la mare”, va reconèixer Vicente. 
nenes
avassallar
magallón
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic