Diari digital d'Andorra Bondia
Els corredors Ángel Cortizo, Nick Butter i el president d'ASSANDCA Josep Saravia, en la roda de premsa de presentació del projecte Running the world 196.
Els corredors Ángel Cortizo, Nick Butter i el president d'ASSANDCA Josep Saravia, en la roda de premsa de presentació del projecte Running the world 196.

Nick Butter arriba a Andorra per visibilitzar el càncer de prostata corrent una marató


Escrit per: 
Agències

Aquest diumenge l'atleta Nick Butter farà una marató pels camins rals d'Andorra. El Principat és el 68è país que visita des que va iniciar l'aventura el passat mes de gener. L'objectiu és visibilitzar la malaltia del càncer de pròstata i recaptar 250.000 lliures esterlines, uns 280.000 euros, per a la principal associació britànica que lluita contra aquest tipus de càncer. L'Associació Andorrana Contra el Càncer (ASSANDCA), que ha rebut al corredor, veu amb bons ulls la iniciativa, ja que el càncer de pròstata és el que més afectació té en els homes però, en canvi, no hi ha cap mena de cribratge. L'associació recomana fer controls a partir dels 50 anys.

Nick Butter, atleta britànic, s'ha proposat córrer una marató a cada país del món per visibilitzar el càncer de pròstata. És el que s'ha proposat Nick Butter, imatge visible del projecte Running the world 196, que l'ha portat per 67 països i que avui ha arribat a Andorra, el número 68. L'objectiu és recaptar 250.000 lliures esterlines, uns 280.000 euros, per a la principal associació britànica que lluita contra el càncer de pròstata.

Va ser el 2014 quan Butter va decidir fer el pas. Competint a la marató Des Sables, que recorre el desert del Sahara, va coincidir amb Kevin Webber, un altre atleta amb el qual va establir una amistat. En acabar la cursa, Webber va explicar-li que patia un càncer de pròstata terminal. Després de planejar-ho durant dos anys amb el seu equip de 19 persones, el 6 de gener va començar a girar pel món.

Mai havia fet un viatge tan llarg, tot i que ha anat tornant a Londres per renovar la documentació. "Vaig pel cinquè passaport", comenta entre somriures, a l'haver gastat quatre de les vises de les diferents fronteres. Butter va començar a l'Amèrica del Nord, on va travessar el continent fins a Llatinoamèrica i va saltar cap al nord i sud d'Àfrica. També ha estat en altres països com Corea del Nord, ja que la ruta varia en funció dels permisos que li atorguen per travessar les fronteres.

A Jamaica va haver de córrer els 42 quilòmetres al voltant de l'ambaixada britànica perquè "havien assassinat 67 persones només en aquell de setmana", explica el corredor, que també parla de dies de pluja, malalties i, sobretot, rutes on avançava ell sol, que han estat pràcticament la meitat. En altres, ha corregut amb persones que ha anat coneixent i que s'han volgut sumar al seu projecte.

La matinada del diumenge sortirà del Rec del Solà acompanyat pel corredor Ángel Cortizo, que va ser qui va contactar amb ell perquè visités el Principat. Seguint els camins rals de La Massana i Ordino fins a la Cortinada, enllaçaran a través de la Ruta del Ferro fins al Serrat. Un cop allà tornaran a la capital per acabar l'etapa a l'estadi comunal, al voltant de dos quarts d'onze del matí.

Després d'Andorra, l'aventura de Nick Butter continuarà per Niça, Montecarlo, Roma i la Ciutat del Vaticà, on espera poder fer la marató al voltant de la plaça de Sant Pere. Vuit mesos després, només li queden 129 països per complir el seu propòsit.

L'Associació Andorrana Contra el Càncer (ASSANDCA) ha rebut a l'atleta al Principat, contents perquè el seu projecte visibilitzi el càncer de pròstata. "Iniciatives d'aquest tipus són les que demostren que la gent vol ajudar als altres en temes tan sensibles com el càncer de pròstata" explica, el president de l'associació Josep Saravia, que a la vegada denuncia que, tot i ser el que més afecta la població masculina, no hi ha cap mena de cribratge per detectar-lo de manera prematura. Una malaltia que comporta seqüeles per a la persona, especialment en l'àmbit psicològic perquè "si li han d'extirpar o fer una operació d'entrada se senten que no són homes perquè perden la seva potència masculina". Saravia recomana que a partir dels 50 anys tots els homes passin un control rutinari per preveure l'enfermetat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte