Diari digital d'Andorra Bondia
No es preveu, per ara, cap altre despreniment al roc dels Corbs
No es preveu, per ara, cap altre despreniment al roc dels Corbs

No es preveu, per ara, cap altre despreniment al roc dels Corbs


Escrit per: 
M.S./M.S.C./ FOTO: J.G.

L’informe redactat pels geòlegs després de les inspeccions realitzades mitjançant helicòpter sobre la zona de la Solana d’Andorra la Vella on dimarts hi va haver un despreniment, assenyala que no es preveu ara com ara cap més caiguda de blocs rocosos. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va indicar que el punt d’arrencada ha quedat net, sense cap roc en equilibri. En el mateix sentit es va expressar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va afirmar que l’estudi és tranquil·litzador ja que conclou que no hi ha “cap risc que no existís fa un o tres anys”, és a dir que la perillositat no és més gran que la que hi havia abans del despreniment. 

Així, Marsol va declarar que no s’adoptarà cap mesura restrictiva a la zona, ubicada just al darrere del roc dels Corbs i anomenada roc dels Concos. Amb tot, els experts assenyalen que cal continuar fent revisions mensuals també en aquest indret. 

Per la seva part, el ministre portaveu, Jordi Cinca, també va explicar que en la sessió del consell de ministres d’ahir el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va informar de manera “tranquil·litzadora” sobre la qüestió ja que l’episodi viscut es considera “dins la normalitat” tenint en compte la qualificació de risc de la zona.

En aquest sentit, Cinca, que va recordar que “es tracta d’una zona prioritària en les campanyes de protecció” i va precisar que els blocs caiguts “es van quedar a cent metres de les zones de protecció”, va assegurar que aquest fet “només fa que refermar la necessitat de mantenir la vigilància a la zona”.
En les observacions des de l’aire, que es van fer després de la inspecció sobre el terreny, es va constatar que el despreniment va generar una desena de blocs rocosos i va tenir com a màxim abast uns horts que estan ubicats uns vint metres per sobre del rec del Solà. Just a aquesta zona hi va arribar un bloc rocós de morfologia tabular i d’aproximadament 3 x 1 x 0,5 metres (1,5 metres cúbics). La resta de blocs van quedar aturats en zones més altes del vessant, sobretot en antigues feixes.

Des del Govern es va detallar que aquesta zona està inventariada en la inspecció anual que es fa a la Solana i, per tant, es controla periòdicament. En aquest sentit es va recordar que aquest punt d’Andorra la Vella és un lloc on regularment tenen lloc despreniments rocosos i és considerada una zona de cert perill. Per aquest motiu, l’executiu exposa que la caiguda rocosa de dimarts no es pot considerar un fet excepcional. Així, s’indica que aquesta consideració es recolza en el fet que els rocs que van caure es van aturar tots en una zona catalogada de perillositat alta, per sobre del rec del Solà i un centenar de metres abans de les proteccions que hi ha a la zona. 

El Govern també va informar que els treballs de col·locació d’una malla d’acer al roc dels Corbs ja han acabat. Ara s’està netejant la zona de material i l’obra s’entregarà la setmana que ve de forma provisional.

 

despreniment
rocs
Solà d'Andorra la Vella
Roc dels Corbs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic