Diari digital d'Andorra Bondia
S’aconsella ventilar la casa i utilitzar teixits naturals per evitar l’electricitat estàtica.
S’aconsella ventilar la casa i utilitzar teixits naturals per evitar l’electricitat estàtica.

No estic bé a casa. Què puc fer?


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Amb el confinament, ens veiem obligats a estar tot el dia a casa. El grau de confort amb què passem aquest temps dependrà en gran mesura de l’ambient interior de la llar. Jordi Pons, arquitecte i especialista en bioconstrucció per l’IEB-IBN, destaca que és molt important la qualitat de l’aire, la temperatura, el grau d’humitat i l’electroclima, però també la quantitat i qualitat de la llum i el soroll. Per això planteja un seguit de recomanacions senzilles que afavoreixen el benestar de les persones.

Destaca, en primer terme, que és “‘importantíssim ventilar la casa”, sobretot en pisos petits ja que s’hi concentra amb més facilitat el CO2 que exhalen els mateixos habitants. Cal fer-ho al matí i sempre que es noti l’ambient enrarit obrint les finestres i, a ser possible, amb ventilació creuada. Pons remarca que cal evitar contaminar l’aire interior fumant, amb ambientadors químics, productes de neteja sintètics o cosmètics artificials. Per netejar la casa cal mirar de no aixecar pols (amb draps humits o aspiradors amb filtres HEPA), ventilar la roba del llit perquè no hi puguin viure els àcars, i netejar amb productes naturals com la llimona, el vinagre o el bicarbonat. 

Pons exposa que també és necessari mantenir una bona temperatura. Per garantir-ho, cal que la ventilació sigui de curta durada però intensa; “no cal deixar les finestres obertes durant hores”, afirma. S’aconsella mantenir els dormitoris entre els 15º i el 17º, les cuines i sales d’estar entre els 18º i els 22º, i els banys entre els 20º i 23º. Una calor excessiva fa augmentar la pulsació, la somnolència i provoca malestar general mentre que la sensació de fred és causa de nerviosisme. A més s’ha de controlar la humitat interior. Si es nota sequedat es poden posar pots amb aigua sobre els radiadors i si hi ha un excés d’humitat caldrà evitar estendre la roba a l’interior i ventilar el bany després de la dutxa només amb les finestres que donen als patis o a l’exterior però no obrint les portes.

Una altra recomanació és utilitzar teixits naturals per evitar l’electricitat estàtica i desconnectar els aparells elèctrics, Wi-Fi i telefonia sense fil quan no els fem servir. Tampoc cal tenir el mòbil a prop mentre dormim. Així mateix, Pons indica que tenir plantes ajuda a equilibrar la ionització de l’aire, filtren els principals contaminants ambientals i produeixen oxigen. Per altra banda, aconsella utilitzar tant com es pugui la llum del sol, o adaptar-nos als cicles de llum natural. Es tracta, en cas d’haver d’utilitzar llum artificial, de tenir molta llum pel matí (a ser possible d’un color fred –blanc o blavós-) mentre que a la tarda s’anirà disminuint la intensitat i al vespre caldrà preparar-se pel descans amb una llum tènue i de color càlid (groga o vermellosa). Si tenim balcó, recomana sortir perquè ens toqui el sol (això aporta vitamina D, que ajudarà el sistema immunitari i al benestar psicològic). Pons indica que un ambient lumínic monòton i de mala qualitat pot ser la causa de tenir un sistema immunitari deficient i provocar irritabilitat, alteracions dels cicles de vigília i son, o depressions.

A l’últim, exposa que cal evitar sorolls innecessaris. Un entorn sorollós té efectes físics com ansietat, manca de concentració, augment de la tensió arterial, acceleració del ritme cardíac, alteració del sistema gastrointestinal i manca de gana, apunta.

Pons recorda que, segons un informe de l'Agència Europea de Medi Ambient, les infeccions agudes del tracte respiratori inferior atribuïbles a la contaminació de l'aire interior expliquen el 4,6% de totes les morts. “Encara que sembli mentida, la qualitat de l’aire interior dels habitatges és entre 2 i 10 vegades pitjor que a l’exterior”, destaca l’arquitecte. 

 

 

 

coronavirus
Covid-19
ambient interior
llar
Casa
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte