Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de les instal·lacions de FEDA.
Vista de les instal·lacions de FEDA.

“No i no” del Govern a rebaixar l’IGI i vendre part de FEDA i Andorra Telecom


Escrit per: 
M. P. / Foto: BonDia

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra (AATF) han fet arribar una carta al Govern en la qual proposen diverses mesures econòmiques i fiscals que consideren adequades per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19. Entre aquestes en destaca la idea de permetre l’accés d’inversors andorrans en el capital de FEDA i Andorra Telecom i una reducció temporal de l’IGI. Unes propostes, però, que el ministre portaveu, Eric Jover, ha descartat totalment en ser preguntat durant la roda de premsa d'aquesta tarda. “No i no”, ha sentenciat.

Els fiscalistes proposaven com una “gran oportunitat de finançament intern” si s’obre part del capital d’Andorra Telecom i FEDA a inversors i estalviadors andorrans. Apunten que el percentatge de participació privada seria fins a un 40% o un 49%, cosa que permetria al Govern “aixecar una gran quantitat de fons per destinar-los al finançament i pagament de part de les mesures” preses i de les que hauran de venir, sense perdre el control de les dues societats, ja que en tindria la majoria del capital social. La via per fer-ho efectiu seria a través “d’un o dos Organismes d’Inversió col·lectius (OIC) andorrans que ostentessin la part del capital social de les referides societats públiques que s’acabés obrint i posant al mercat (‘free flot’)”.

Pel que fa a l’IGI, demanaven reduir l’impost per un període determinat de temps, “per ser més competitius i ajudar al comerç a sortir de la crisi”, fet que pensen que ajudaria a atraure turisme de proximitat “que en les circumstàncies actuals pot ser cabdal per a les nostres empreses”. Amb tot, detallen que caldria determinar en quins sectors es pot aplicar la mesura i mantenir en el futur el diferncial actual amb l’impost indirecte que estigui vigent als països veïns. 

Ara bé, Jover no ha dubtat a descartar les propostes. "Agraïm els comentaris i ens van fer arribar un document molt complet amb altres mesures, però no està justificat rebaixar l’IGI”, ha afirmat. El ministre ha recordat que el tipus mitjà és del 4,5% i per tant, és competitu amb els tipus dels països veïns. Però en canvi el considera “un element vital de recaptació. Reduir-lo no ens faria guanyar competitivitat i sí perdre molt significativament recursos per l’Estat”, ha assenyalat. Pel que fa a l’entrada de capital privat a FEDA i Andorra Telecom ha assegurat que “la decisió de vendre la totalitat o part de les societats públiques és una decisió extrema i en cap moment ha estat sobre la taula del consell de ministres”.

Andorra
jover
no
Govern
IGI
FEDA
Andorra Telecom
fiscalistes
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic