Diari digital d'Andorra Bondia
Només 37 dels contractes d’inserció per a discapacitats són a empreses
Només 37 dels contractes d’inserció per a discapacitats són a empreses

Només 37 dels contractes d’inserció per a discapacitats són a empreses


Escrit per: 
M.S.C.

Fins al 15 de juny d’aquest any, 37 dels contractes de treball anomenats d’inserció destinats a fomentar la contractació de les persones amb discapacitat han estat formalitzats per empreses privades. Aquestes companyies van ocupar part de les 85 persones que van disposar d’aquesta modalitat de contracte laboral durant els primers sis mesos i mig del 2017. La resta van estar treballant per a programes impulsats o en què participa l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, com poden ser Carisma, Xeridell o a la mateixa escola (27 contractes), en prarapúbliques (16), al Govern i als comuns (13) i en entitats sense ànim de lucre (4). Així veiem que la majoria de contractes van ser realitzats pel Govern, els comuns, les parapúbliques i l’escola Meritxell, amb un total de 56 contractes.

Cal destacar que tot i que durant aquest període van disposar d’aquest tipus de contracte un total de 85 persones, se’n va autoritzar 97 perquè en alguns casos es va formalitzar diferents contractes de durada determinada. Quant al sou que van percebre, la informació facilitada pel Govern assenyala que va correspondre al salari mínim. Així, les persones que tenen una jornada d’entre 5 i 15 hores setmanals perceben 371,80 euros; les que treballen entre 15 i 20 hores setmanals, 495,73 euros; entre 20 i 30 hores, 743,60 euros, i entre 30 i 40 hores, 991,47 euros. L’executiu va explicar que per calcular el nombre d’hores de treball i el salari que correspon, els tècnics de les entitats dedicades a integració laboral de les persones amb discapacitat porten a terme un estudi cas per cas i prenen en consideració diferents factors, com poden ser la quantitat de rendiment, el ritme de treball, la qualitat de la feina i l’autonomia de la persona.

Les tasques que realitzen els empleats amb contractes en condicions especials són molt diverses, però normalment es tracta de feines de suport. Les més comunes són les de manador, reprografia, dependent, bugaderia, manteniment, repartidor de publicitat, ajudant administratiu o de magatzem i ajudant de cuina. 

Els contractes del 2016
Si fem atenció a les dades de tot un any complet, veiem que durant el 2016 el nombre de contractes d’inserció formalitzats per l’escola Meritxell pràcticament duplica el de les empreses privades. Al centre se’n va registrar 81, mentre que al sector privat 43. Per la seva banda, el Govern i els comuns en van efectuar 22 i les parapúbliques 22 més. Uns sis més van ser formalitzats per entitats sense ànim de lucre.

D’aquesta manera, de les dades facilitades pel Govern se n’extreu que al llarg de l’any passat es va autoritzar 174 contractes d’aquest tipus. Això va correspondre a un total de 109 persones durant el 2016. En aquest cas, els sous percebuts també van correspondre al salari mínim (d’entre 365,95 euros al mes per una jornada que pot anar de cinc a quinze hores fins a 975,87 euros per una jornada d’entre 30 i 40 hores). 

Tal com va recordar el Govern, la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat estableix els contractes de treball anomenats d’inserció destinats a fomentar la contractació de persones amb discapacitat. Segons aquesta normativa, les entitats que es dediquen a la integració laboral d’aquest col·lectiu i que estan acreditades per l’executiu poden utilitzar com a fórmula d’inserció laboral l’enclavament, mitjançant el qual un treballador amb discapacitat vinculat a l’entitat pot treballar en l’empresa. La llei també preveu la possibilitat d’establir contractes de treball a temps parcial o horaris flexibles per ajustar-los a les capacitats i necessitats de les persones amb discapacitat després d’un informe favorable preceptiu de la Conava. Aquests contractes han de ser supervisats i autoritzats pel servei d’Inspecció de Treball. A més, el Codi de relacions laborals determina que es considera una relació laboral de caràcter especial (regulada pel codi amb caràcter no imperatiu i subsidiari en allò que no estigui expressament pactat) la dels treballadors discapacitats si són usuaris d’algun dels programes d’inserció laboral. També regula els contractes en condicions especials. Així, Inspecció de Treball pot autoritzar un contracte d’inserció sociolaboral en condicions especials per als usuaris dels programes d’inserció sociolaboral del Govern i d’altres entitats que hagin signat un conveni amb l’executiu amb l’acord previ de la Conava quan escaigui i dels responsables del programa, que fixen el contingut i les condicions per a cada cas.

 

discapacitats
contracte
laboral
feina
Número de vots: 607
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic