Diari digital d'Andorra Bondia
Gran part de presos estan privats de llibertat per fets relacionats amb el tràfic de drogues.
Gran part de presos estan privats de llibertat per fets relacionats amb el tràfic de drogues.

Només catorze dels 58 presos podrien beneficiar-se de l’indult


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Si els coprínceps no han canviat els criteris del darrer indult aprovat fa ara més de cinc anys, dels 58 interns del centre penitenciari, tan sols catorze podrien beneficiar-se de la mesura de gràcia si només tenim en compte els delictes pels quals estan reclosos. El Tribunal de Corts i la fiscalia també analitzen altres criteris per realitzar l’informe, com pot ser el comportament dins del centre penitenciari d’aquells que se’n podrien beneficiar, i per tant la xifra es podria reduir encara més. El que està clar és que 38 dels reclusos queden exclosos de poder obtenir l’indult perquè estan presos per aquells delictes  que descarta la mesura de gràcia. 
La disposició de gràcia de l’1 d’agost del 2014 preveu un indult de sis mesos per a les penes de presó i exclou del benefici els delictes majors contra la vida, la integritat, la llibertat i la llibertat sexual; els delictes contra la salut pública referents al tràfic il·legal de drogues tòxiques; el d’associació il·lícita; el de terrorisme; els de blanqueig de diners i de valors i els delictes contra la comunitat internacional. 
Segons l’edicte, també quedaven descartats aquells presos  que “en el curs de llur privació de llibertat hagin incorregut en mala conducta habitual” i  “els inculpats condemnats en rebel·lia, excepte si compareixen dintre dels seixanta dies naturals immediats a la notificació de la sentència”.
Actualment a la Comella hi ha dotze reclusos per delictes relacionats amb furt o robatori, d’aquests dotze, un, amb violència, i un, altre fent ús d’una arma. A excepció d’aquests dos, els altres deu podrien beneficiar-se de la mesura de gràcia. També podrien ser-ne beneficiaris altres quatre per ordenances penals. Els que segur que no seran candidats a aquesta mesura de gràcia són els disset presos per delictes relacionats amb el tràfic d’estupefaents, els sis per agressions, lesions doloses i temptativa d’assassinat, un per major d’assassinat, i altres set per delictes relacionats amb agressions sexuals i violació. Tampoc se’n podran beneficiar els dos presos per blanqueig de diners i altres tres per delictes relacionats amb la prostitució i utilització de menors per a la pornografia o per exhibicionisme. 
L’indult del 2014, signat pels coprínceps François Hollande i Joan-Enric Vives també tenia en compte els presos preventius i advertia que “en el supòsit de fets delictius afectats per l’indult, però encara no jutjats definitivament, continuarà el procediment fins que recaigui sentència ferma i, en aquest moment, el Tribunal que la dicti hi aplicarà els beneficis de l’indult”.
A més, l’indult no cancel·la el registre d’antecedents penals, ni exonera als beneficiaris de pagar la responsabilitat civil que els correspongui.

catorze
presos
nomes
beneficiar-se
podrien
l'indult

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte