Diari digital d'Andorra Bondia
L'RSE d'Andorra Telecom, Inés Martí.
L'RSE d'Andorra Telecom, Inés Martí.

Només el 13% dels enginyers d'Andorra Telecom són dones


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: M. F.

Andorra Telecom compta actualment amb una plantilla de 61 enginyers, dels quals 53 són homes i 8, dones. És, efectivament, el "prototip d'empresa" que pateix la manca de participació femenina en un sector tradicionalment masculí i que encara avui no ha assolit els nivells d'igualtat desitjables perquè les carreres STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) siguin tan representatives com sigui possible.

Per intentar posar-hi remei, la companyia de telecomunicacions se suma al Dia de les noies a les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que se celebrarà el 27 d'abril amb l'organització d'una jornada en què les enginyeres Elisenda Bou Balus i Marta Bertran Ferrer exposaran la seva trajectòria i experiència en aquest àmbit. Serà una jornada oberta al públic, en la qual es preveu la participació de tots els alumnes, nois i noies, de secundària dels tres sistemes educatius i de totes les escoles del país, públiques i privades, així com les diferents AMPAs, associacions relacionades amb la Igualtat i tècnics del ministeris d'Igualtat i Educació. L'objectiu és explicar "l'important rol de la dona en el sector per crear entre tots un món més divers i igualitari perquè si la tecnologia no està feta per rols diversos, no podrà arribar a col·lectius diversos", ha assenyalat la responsable d'RSE d'Andorra Telecom, Inés Martí, citant Elisenda Bou. 

Segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), el 2030, el 80% de les feines arreu del món estaran vinculades amb les STEAM, un fet que preocupa tenint en compte que només un 30% de les noies que cursa un grau universitari tria aquesta mena d'estudis. Amb aquesta celebració, doncs, des de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU), l'organisme especialitzat de les Nacions Unides i del qual Andorra Telecom forma part, es pretén encoratjar les vocacions tecnològiques entre les noies i trencar la gran diferència vigent amb missatges propers i positius de les seves oportunitats laborals. 

Pel que fa a les participants, Elisenda Bou és especialista en intel·ligència artificial i sistemes d'aprenentatge autònom, ha col·laborat amb la NASA i Google i treballa per a Apple. Ha estat reconeguda amb diversos premis internacionals, entre ells el Princesa de Girona. Marta Bertran, per la seva banda, és enginyera especialitzada en computació distribuïda. El 2021 la Generalitat de Catalunya li va concedir el premi DonaTIC, en la categoria d'Estudiant Universitària, un guardó al paper de les dones en el món de les noves tecnologies. "Esperem que siguin d'inspiració per als alumnes del nostre país i facin arribar un missatge als joves i la societat en general de com d'important és la presència femenina en les TIC", ha apuntat Martí. 

Andorra
Andorra Telecom
enginyers
dia nena
TIC

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Algú a revisat el número de dones que estudien enginyeries relacionades amb l'àmbit de l'enginyeria que necessita AT? Potser no es un problema de AT i és un problema de manca d'enginyeres al sector. Podeu fer una portada amb el rati d'infermeres al SAAS i el d'infermers? NO SIGUEM HIPÒCRITES.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte