Diari digital d'Andorra Bondia
Cues d’esquiadors per agafar el telecadira de Port Ainé a finals del passat mes de gener.
Cues d’esquiadors per agafar el telecadira de Port Ainé a finals del passat mes de gener.

Només tres estacions d’esquí del Pirineu són privades i viables


Escrit per: 
Agències

Tres estacions d’esquí han tancat els darrers 30 anys: Llessui, La Tuca i Rasos de Peguera. Si hi afegim Vall Fosca Interlllacs, l’estació que mai va arribar a obrir al Pallars Jussà, en serien 4. Aquesta llista s’hauria pogut eixamplar si el govern no hagués intervingut en moltes altres estacions d’esquí per evitar-ne el tancament: La Molina, Núria, Port Ainé, Espot, Vallter i Boí Taüll. Només Baqueira Beret, Masella i Port del Comte són viables econòmicament. Aquestes dades demostren que les inversions en estacions d’esquí són d’un alt risc econòmic, però per contra generen una activitat econòmica molt important a les zones on es troben. Només a la demarcació de Lleida, el seu impacte econòmic la temporada 2017/2018 va ser de 412 milions d’euros i un acumulat de 1.827 milions els últims 5 anys. És per això que des del territori s’aposta majoritàriament per la continuïtat d’aquests complexos i si és necessari, pel seu rescat.
Aquest any a mitja temporada d’hivern, una avaria al telecadira que dona accés a l’estació d’esquí d’Espot va fer encendre totes les alarmes. Això no obstant, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), gestor de l’estació, va reaccionar i de manera ràpida es va organitzar un sistema de màquines trepitjaneu per pujar els esquiadors a l’estació. Com que no es va poder resoldre l’avaria, finalment, un cop acabada la temporada, el Govern va anunciar la licitació d’un nou telecadira per un import superior als 8 milions d’euros.
Des de les Valls d’Àneu es va aplaudir aquesta mesura i la celeritat de l’Administració per resoldre la problemàtica. Carles Cortina, president del Consorci de Turisme Valls d’Àneu, assenyala que “és important” que l’Administració mantingui aquests serveis, que el Pallars Sobirà és una comarca que viu del turisme i a l’hivern “el recurs que tenim és la neu”. Cortina afegeix que hi ha serveis que ja funcionen que són deficitaris i creu convenient que l’Administració mantingui l’activitat pel desenvolupament del territori.

Element estratègic
El director general de Polítiques de Muntanya de la Generalitat, Albert Alins, destaca que les estacions d’esquí “són un element estratègic i fonamental” per al govern, i així ho demostra amb una aposta “estratègica” per consolidar aquestes estacions, ja que formen part del “futur” del territori.
Segons un estudi elaborat pel Centre d’Estudis UPF Sports Lab de la Pompeu Fabra, l’any 2018, les estacions d’esquí de FGC (La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé), generen un impacte econòmic net de 121,25 milions d’euros i un impacte total sobre la producció de l’activitat de 222,90 milions d’euros.
Les dades de l’estudi reflecteixen que el pes que té l’impacte econòmic de les estacions de muntanya sobre l’economia comarcal se situa en el 8% de La Molina sobre el valor afegit brut (VAB) de la Cerdanya; el 6,7% d’Ski Pallars sobre el VAB del Pallars Sobirà i Jussà, i el 5,1% de Vall de Núria i Vallter 2000 sobre el VAB del Ripollès.
Alins ressalta que sempre que la Generalitat ha rescatat una estació d’esquí ha estat a “petició del territori”. El director general de Polítiques de Muntanya incideix en el fet que l’Administració treballa per mantenir oberts aquests complexos, però cada cop més pensant que la “gestió ha de ser sostenible”. Alins diu que “no s’entendria” una zona “ambientalment sostenible” sense “implantació humana” i generació d’activitat econòmica.

2.200 llocs de treball
A la demarcació de Lleida l’impacte de les estacions d’esquí es tradueix també en la generació de 2.200 llocs de treball directes entre personal fix i de temporada i altres 7.500 induïts per mitjà de l’hostaleria o empreses complementàries.
El director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Joaquim Alsina, explica que els darrers anys es nota una “clara tendència a l’alça” de l’esquí, especialment al Pirineu lleidatà en comparació amb altres estacions, com les de Girona. “El 67% de l’aportació de l’esquí a Catalunya s’ha fet a Lleida”, va remarcar.

estacions
esquí
tres
privades
viables
Pirineu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte