Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants en la prova pilot amb el llavors ministre d’Afers Social, Xavier Espot, i la secretaria d’Estat, Ester Fenoll.
Els participants en la prova pilot amb el llavors ministre d’Afers Social, Xavier Espot, i la secretaria d’Estat, Ester Fenoll.

Només tres persones es beneficien de l’assistent personal en tres anys


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències

El programa d’assistent personal que el Govern va posar en marxa l’any 2017 tan sols ha tingut tres beneficiaris des de llavors i només s’han registrat nou sol·licituds en aquest període. Així es posa de manifest en la informació que el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha fet arribar al PS arran d’una demanda informativa. De fet, es detalla que durant tot el 2019 no es va rebre cap sol·licitud.

Amb tot, actualment només són dues les persones que disposen d’assistent personal. Es tracta d’usuaris que tenen reconegut un grau de més d’un 60% de menyscabament per la Comissió Nacional de Valoració i mentre en un cas rep suport de quatre hores diàries de dilluns a diumenge, en l’altre, són sis hores diàries en horari nocturn de dilluns a diumenge. A més, també són usuaris del servei d’atenció domiciliària (SAD) i, de forma puntual, també gaudeixen de serveis de voluntariat per a acompanyaments diversos. 
Davant d’aquesta situació des del Govern s’admet que la prova pilot està sent objecte d’una avaluació interna, juntament amb la FAAD, per aconseguir un servei “eficient i efectiu”. Entre d’altres, es vol establir un protocol de derivació i seguiment dels possibles usuaris així com l’elaboració d’un reglament d’accés i condicions del programa d’assistència personal. 

Recursos econòmics
Segons les dades facilitades, en relació amb els recursos econòmics que s’hi han destinat, en el cas del primer beneficiària s’han destinat 20.420,16 euros durant els anys 2016 (quan es va iniciar la prova pilot), 2017, 2018 i 2019, mentre que en el segon cas s’hi han destinat 23.202 euros.
Malgrat que el Govern va impartir un curs per formar el personal que havia de fer d’assistent i hi ha tretze persones que han obtingut la titulació, s’ha constatat que mantenir una borsa de professional és “molt complex” perquè les hores d’assistència són limitades i per tant “la feina no resulta rendible econòmicament”. És per aquest motiu que l’alternativa viable que s’ha trobat és que la prestació del servei es faci a través d’empreses privades, complementant-lo amb el SAD.
Amb tot, des de l’Executiu es va explicar que hi ha sis persones en llista d’espera per formar-se i que properament s’oferirà una segona edició del curs de formació.

tres persones
beneficien
assistent personal
tres anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic