Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó i Josep Casals han presentat el nou ajut per a les explotacions.
Sílvia Calvó i Josep Casals han presentat el nou ajut per a les explotacions.

Nou ajut per premiar les explotacions que impulsen el benestar animal


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Agricultura fa un pas més en la seva aposta pel “producte nacional” i crea un nou ajut per premiar les explotacions ramaderes bovines que tinguin en compte i adoptin mesures que afavoreixin i garanteixin el benestar animal per tal d’aconseguir un producte final de més qualitat, més eficient i sostenible. Així ho han explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Josep Casals, que han precisat que aquesta iniciativa compta amb una dotació pressupostària de 125.000 euros, una partida que es preveu “repartir en la seva totalitat” entre les diferents explotacions en funció de la categoria obtinguda en base al compliment dels requisits establerts i també segons els caps de bestiar que tingui cada una d’elles.

Calvó ha explicat que amb la nova línia d’ajuts, iniciativa que s’emmarca en el programa Horitzó 23, es dona resposta a una demanda “cada cop més creixent” dels consumidors que volen adquirir productes més sostenibles i que els garanteixin que s’han produït respectant el benestar animal. A més, la ministra ha recordat que durant les visites individualitzades que es van fer fa més d’un any a les diferents explotacions “una de les demandes que amb més freqüència va sortir va ser la d’afavorir” aquells que ho fan millor.

Per la seva part, Casals ha detallat que per estructurar aquestes ajudes s’ha seguit els estàndards internacionals Welfare Quality, tot i que “adaptats a Andorra”, i que es basen en tres principis bàsics com són la bona alimentació, el bon allotjament i la bona salut. D’aquesta manera, es tindran en compte set criteris i dotze mesures que permetran aconseguir a les explotacions una qualificació que va de la lletra D, que és la inferior, a la A, que és l’excel·lent. 

Podran accedir a l’ajuda totes les explotacions ramaderes bovines que se sotmetin cada dos anys a un procés extern i independent d’avaluació del benestar animal, i es preveu un mecanisme per incentivar el compliment dels principis i els criteris. Tot plegat amb l’objectiu que “la carn de qualitat d’Andorra es pugui beneficiar d’un segell distintiu addicional que garanteixi que es produeix respectant el benestar dels animals”, com ha remarcat Calvó.

nou
ajut
premiar
explotacions
impulsen
benestar animal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic