Diari digital d'Andorra Bondia
Agricultura ha accedit a fer un nou estudi per controlar possibles efectes del tractament contra la processionària en les abelles.
Agricultura ha accedit a fer un nou estudi per controlar possibles efectes del tractament contra la processionària en les abelles.

Nou estudi sobre l’impacte del tractament de la processionària


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La preocupació dels apicultors pels possibles efectes del tractament contra la processionària sobre les abelles no ha desaparegut. Tot i que el 2019 des del departament d’Agricultura ja es va fer un estudi que va concloure que no hi havia una causa-efecte directa, sinó que es va atribuir la mort d’aquests insectes a diversos factors, en la reunió de la taula d’apicultura que es va celebrar ahir es va acordar complementar aquell estudi impulsant un grup de treball entre l’Administració i el sector per fer un seguiment més exhaustiu de la casuística i ampliar l’estudi més a llarg termini.

El director d’Agricultura, Josep Casals, va explicar que el neguit dels apicultors és “compartit” i per tant s’estudiarà “no només l’impacte sobre les abelles, sinó també si a llarg termini el tractament pot tenir un impacte sobre l’entorn”. Casals va insistir que és un tractament homologat arreu d’Europa i segons la fitxa tècnica no té cap afectació ni sobre la salut de les persones ni sobre l’entorn. “Però és cert que són coses que estan en constant evolució”, va admetre, per la qual cosa no es descarta poder trobar una alternativa.

Amb tot, a partir de l’any que ve, tenint present l’actuació que s’hagi de fer contra la processionària “farem un seguiment més acurat”. No es posen una data final d’estudi, però segons Casals també es posarà la mirada en la tasca dels apicultors, corroborant que la gestió i control sanitari dels apiaris és l’adequat. I és que una de les conclusions del primer estudi va ser que hi havia problemes de maneig sanitari relacionat amb la gestió de les arnes, com ara la presència d’alguna malaltia que potser no s’estava tractant de la forma més adequada, com és la varroa. En aquest segon cas, per exemple, es va detectar que en alguns ruscos es veia que no hi havia prou alimentació per passar l’hivern. Un fet que s’explicaria per falta de professionalització i perquè potser no s’actua amb les habilitats necessàries per l’entorn de muntanya del Principat.

Per aquest motiu també s’impulsarà la formació i capacitació dels productors apícoles. Casals va avançar que ben aviat es farà una jornada amb professionals francesos, de l’Arieja i Occitània, per intercanviar coneixements.

Igualment, es pretén que el grup de treball permeti avançar per impulsar una revisió del marc reglamentari actual que regula la producció apícola, incloent-hi una línia d’ajuts que fomenti la producció de mels ecològiques i altres productes ecològics derivats.

nou
estudi
sobre
impacte
tractament
processionària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte