Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Maria Casals, ahir.
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Maria Casals, ahir.

Nou expedients per incomplir la norma sobre seguretat alimentària


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

L’àrea de Seguretat Alimentària del Govern va obrir l’any passat un total de nou expedients sancionadors a establiments que incompleixen la normativa “amb infraccions reiterades per diferents motius, com la manca d’higiene, no tenir instal·lacions adequades a la normativa o per incompliments en matèria de manipulació o conservació d’aliments”, va explicar Josep Casals, cap de l’àrea de Seguretat Alimentària. Aquests nous  expedients són sobre faltes lleus i comporten una multa d’aproximadament 600 euros. Val a dir que aquests expedients s’obren sobre un total de 1.362 inspeccions físiques i sobre un cens de 1.773 establiments que tenen una activitat relacionada amb l’activitat alimentària. D’aquests, més del 50% són restaurants i hotels. 

Els expedients sancionadors en matèria de seguretat alimentària s’han incrementat respecte a l’any anterior, en què només se’n van obrir dos, amb 1.200 inspeccions fetes. Tot i això, Casals va destacar que la xifra d’entre set i nou expedients és una mitjana dels darrers anys. 
Del total de les inspeccions realitzades, el 80% (1.086) són d’ofici, altres 259 són inspeccions per procediments administratius i quatre, per brots de toxiinfecció alimentària col·lectiva. Altres nou inspeccions es van fer per denúncies; tres, per retorn comercial; i una, per submissió a la duana. 
En seguretat alimentària també es fa la denominada inspecció veterinària. L’any passat es van inspeccionar 1.666 animals sacrificats i es van recollir 80 mostres per analitzar substàncies anabolitzants prohibides o restes de medicaments, així com contaminants ambientals i d’altres, amb resultats totalment satisfactoris. 
Per altra banda, també es fa el control de la triquina. L’any passat es van analitzar 83 mostres, 78 de porcs senglars i cinc de porcs domèstics, i es van detectar nou casos positius en porc senglar. 

Vigilància piscines i ‘spa’
El departament de Seguretat Alimentària també porta a terme  tasques de vigilància de l’entorn. En aquest sentit, vigila un cens de diferents instal·lacions, com 156 captacions actives, 47 xarxes de distribució actives i dues empreses de transport d’aigua potable. Pel que fa a l’abastiment de l’aigua potable, de 93 inspeccions realitzades i 157 mostres analitzades, així com de 133 controls de biocida o mesures de clor residual, només es van detectar quatre incidències menors sobre el nivell de clor i Casals va destacar “l’elevadíssima qualitat de l’aigua potable”. 
En aquest sentit, també hi ha un cens de piscines, 98 en total,  i de 82 vasos d’hidromassatges. Del total de 117 controls a piscines i spa, només es va obrir un expedient sancionador a una piscina d’ús col·lectiu. 
Pel que fa al control de residus sanitaris, hi ha 39 centres generadors d’aquest tipus de residus,  que van ser controlats l’any passat, sense cap incidència ni expedient a remarcar. 
Pel que fa a les situacions d’insalubritat en habitatges i altres entorns, cal remarcar que l’any passat van ser quinze les denúncies rebudes; setze, les consultes ateses; i deu, els controls efectuats. Cap d’aquestes denúncies van derivar en sancions perquè, tal com va dir Casals, “hi sol haver solucions acordades” quan es fan els avisos corresponents.

Enquesta nutricional 
Per altra banda, i en la tasca que aquest departament desenvolupa en la promoció d’estils de vida saludable, es té previst que a finals d’aquest any es publiquin els resultats de l’enquesta nutricional d’Andorra 2017-2018, que és la segona que es fa d’aquest tipus i que es compararà amb la primera que correspon als exercicis 2004-2005. 
Aquest estudi ha de permetre avaluar les polítiques nutricionals que s’han desenvolupat durant la darrera dècada i establir “un nou marc estratègic”, segons va dir Casals, per determinar noves polítiques i programes de promoció de la salut per reduir, entre d’altres, l’obesitat, per exemple. 

INTOXICACIÓ PLANTA
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, va manifestar ahir que encara no es tenen resultats definitius sobre si la planta que va ingerir la família intoxicada que va estar ingressada a l’hospital era tora o no. Tot i això, i davant d’aquest cas, des d’aquesta àrea es va aprofitar per donar consells perquè quan es consumeixi algun vegetal o bolet sempre se’n pugui portar una mostra a l’hospital en cas que la persona que l’hagi ingerit comenci a trobar-se malament.  Segons Casals, aquesta mostra facilitaria el tractament i la investigació sobre l’agent tòxic que ha provocat la intoxicació. 

 

Cap brot de legionel·losi, però sí cinc casos aïllats

Des de Seguretat Alimentària, destaquen les torres de refrigeració, que són punts d’elevat risc per possible proliferació de legionel·losi. De fet, de set torres, el 2012, s’ha passat a només tres unitats, de les quals només dues estan actualment en funcionament, i també van ser controlades l’any passat. 
Tot i això, el 2017 es van estudiar cinc casos aïllats de legionel·losi, quatre de notificats per l’àrea de Vigilància de la Salut i un d’ells per la  Xarxa europea de Vigilància de Legionel·losi. 
Malgrat la disminució de torres de refrigeració i que l’any passat no hi va haver cap cas de legionel·la col·lectiva, des del Govern alerten que no s’ha de baixar la guàrdia, i per això s’ha fet el nou reglament per prevenir la legionel·losi, “perquè cada vegada hi ha més brots procedents d’equipament de baix risc”, va dir Casals. Quan es fan les inspeccions als vasos hidromassatge també s’inclou el control i la vigilància de la legionel·la, vigent en la normativa d’aplicació. 

 

 

seguretat alimentària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte