Diari digital d'Andorra Bondia
Les conductes addictives molts cops van relacionades amb trastorns de conducta.
Les conductes addictives molts cops van relacionades amb trastorns de conducta.

Nou menors ingressats en centres estrangers per trastorns mentals greus


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’any passat van ser atesos al Servei de Salut Mental del SAAS un total de 316 joves d’entre 13 i 17 anys i que van generar 1.821 visites. En la seva majoria, 99 pacients, tenen un trastorn per dèficit d’atenció, però també hi ha d’altres diagnòstics majoritaris, com el trastorn adaptatiu, el de l’espectre autista, una depressió major, ansietat, de conducta o de conducta alimentària, entre d’altres. 

A més d’aquests, altres 40 pacients van ser atesos a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), per trastorns addictius i que van generar 344 visites. Aquestes xifres són contestades pel ministeri de Salut i Afers Socials, per una pregunta formulada per Víctor Naudi,  conseller general del grup parlamentari mixt.

En aquestes respostes es destaca que durant aquest any hi ha hagut nou menors que han estat ingressats en centres especialitzats de fora del país per la gravetat de les patologies i perquè puguin rebre una major intervenció. Quatre per trastorns alimentaris, dos per trastorns de conducta, un per conducta addictiva i dos més per trastorns de conducta i conducta addictiva. Actualment, la xifra d’ingressats en centres a l’estranger és de set. 

Dels nou menors ingressats, enguany, set tenen factor de risc familiar, són objecte d’intervenció del Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i del Servei de Salut Mental. Els altres dos han estat ingressats per les seves patologies sense cap factor de risc familiar. 

Cost de l'atenció
Durant el primer semestre del 2018, la CASS va pagar 105.797 euros, en concepte d’estades, farmàcia en el centre i viatges d’aquests nou menors. 

Dels nou pacients que enguany han ingressats en centres estrangers, cinc tenen la cobertura de la CASS en un 100% i la resta en un 90%. 

Amalgama-7 i ITA (Institut de Trastorns Alimentaris) a Catalunya són els centres terapèutics convencionats per la CASS actualment. Cada ingrés en el centre d’Amalgama-7 suposa un cost mensual de 4.300 euros, dels quals 1.200 corresponen a l’atenció sanitària i són coberts en un 90% per la CASS, 1.600 euros són pels serveis residencials i es fa càrrec la família, i si acredita que no pot, Afers Socials dóna ajuts, i 1.500 euros corresponen a l’atenció biopsicoeducativa que és coberta pel Govern. 

Al centre terapèutic ITA el preu d’estada del menor és de 110 euros al dia, dels quals el 90% se’n fa càrrec la CASS que també assumeix el 75 o el 100% del preu dels medicaments i la família assumeix el cost de 554 euros per despeses extres derivades de les necessitats dels menors.

Els ingressos en centres no convencionats per la CASS que s’han donat en anteriors anys com són Font Fregona i Prisma, amb un cost de 4.803 euros i 6.975 euros al mes, respectivament, els ha assumit el departament d’Afers Socials perquè les famílies dels menors que hi van ser derivats no podien assumir el cost. 

menors
ingressats
centres
estrangers
trastorns
mentals
greus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte