Diari digital d'Andorra Bondia
El niu on ha nascut el trencalòs.
El niu on ha nascut el trencalòs.

Nou naixement amb èxit d’una cria de trencalòs al paísEscrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Nou naixement amb èxit d’una cria de trencalòs al país. Així ho ha constatat i informat el Cos de Banders que durant la temporada de cria 2019-2020 ha fet el seguiment continuat i a distància de la nidificació de l’única parella de trencalossos que nidifica a Andorra. La femella va fer la posta durant el mes de gener i la segona quinzena del març va néixer un pollet que ha evolucionat favorablement i s’ha esquerat del niu amb èxit a finals de juny. La darrera observació del poll al niu és del dia 26 de juny.

Amb el naixement d’aquesta nova criatura de trencalòs, ja són set els polls d’aquesta au que s’han criat amb èxit des que el 2004 es va iniciar el seguiment de la reproducció segura de l’espècie. L’observança de l’espècie implica la feina i la col·laboració dels membres del Cos de Banders i els tècnics del departament de Medi Ambient que, per tal d’afavorir la nidificació i la cria de trencalòs, han fet aportacions complementàries a un punt d’alimentació suplementària (PAS) localitzat en una zona cèntrica del país.

El trencalòs (Gypaetus barbatus) que pot assolir una envergadura de 2,80 metres, és un dels grans rapinyaires diürns que es poden trobar a la serralada pirinenca. Pertany a la família Accipitridae de l’ordre falconiforme i és una de les aus més amenaçades d’Europa. Tot i que la població pirinenca és la més important i encara viable de tot el continent, a Andorra la consolidació d’una única parella nidificant i el fet que sigui una espècie amb un baix èxit reproductor fa que l’espècie sigui considerada en perill d’extinció. Els darrers 10 anys s’han detectat 9 postes de les quals només 3 han finalitzat amb èxit, amb polls esquerat el 2011, 2016 i 2018.

Aquest voltor és imprescindible en la cadena tròfica, ja que s’encarrega d’eliminar les restes dels cadàvers a la muntanya atès que la seva dieta és predominantment osteòfaga. L’estratègia de llençar contra les pedres les restes òssies grans per poder-les ingerir és la que li dona el seu nom.

naixement
cria
trencalòs
país
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic