Diari digital d'Andorra Bondia
Mapa de la zona de baixes emissions de Barcelona.
Mapa de la zona de baixes emissions de Barcelona.

Oberta la inscripció per a la zona de baixes emissions de Barcelona


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Ajuntament de Barcelona

Els vehicles andorrans es poden inscriure des d’ahir a mig matí al registre per accedir a la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE). El Govern ha rebut un volum important de consultes sobre aquesta qüestió, que els darrers dies han anat en augment. Ara, ja es poden adreçar al servei de Tràmits per omplir la sol·licitud d’alta i l’autorització serà concedida en un període no superior a 24 hores. Des de l’executiu es va remarcar que el temps que es trigui a donar el permís dependrà del volum de peticions que a partir d’avui es rebin. Així mateix, es va recomanar als conductors que necessiten viatjar a Barcelona que s’inscriguin al més aviat possible i que la resta esperin a fer-ho més endavant, tenint en compte que no és fins a l’1 d’abril que es començarà a sancionar.
La inscripció al registre serà necessària per accedir a la zona de baixes emissions (que queda delimitada per les rondes, aproximadament) entre dilluns i divendres, de les 7 a les 20 hores. Fora d’aquestes hores i durant els caps de setmana s’hi pot circular lliurement. Al registre s’hi han d’inscriure tots els vehicles, tant els més contaminants, com els que compleixen amb les característiques ambientals o en els quals s’ha aplicat una moratòria (els vehicles industrials, camions, camionetes i autobusos hi podran circular fins a l’1 de gener del 2021). Si no s’està inscrit el sistema generarà una sanció de forma automàtica. En el cas dels vehicles més contaminants, podran sol·licitar deu autoritzacions diàries a l’any a comptar de la data d’inscripció al registre per accedir-hi. Aquesta autorització s’haurà de demanar com a molt tard el dia anterior a la circulació. Amb tot, els vehicles que no compleixin amb els requisits mediambientals podran sol·licitar un tractament especial. Aquest s’aplicarà als vehicles de persones amb mobilitat reduïda (sempre que tinguin un grau de discapacitat igual o superior al 33%), als vehicles de transport col·lectiu de persones amb discapacitat; als vehicles mèdics o funeraris; i als vehicles que transportin persones diagnosticades de malalties que requereixin realitzar tractaments mèdics periòdics. Ara per ara aquestes inscripcions no les gestionarà el Govern d’Andorra, tot i que està treballant per fer de pont.
El cost de la inscripció al registre és de 5,80 euros i tindrà una validesa per dos anys. Un cop transcorreguts la renovació no serà automàtica. Quant als vehicles que no compleixen, a més hauran de fer un pagament de 2,40 euros per a cada inscripció diària. Des del Govern es va recordar que no és un requisit indispensable per accedir a la ciutat tenir el distintiu ambiental. Amb tot, s’està negociant amb la Direcció General de Trànsit perquè els vehicles andorrans el puguin portar. 
Tant el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, com el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, van remarcar que amb la inscripció al registre no es facilitarà cap dada personal i, per tant, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) només rebrà la informació del vehicle. Així van reiterar que les multes d’infraccions detectades per radars no arribaran al conductor. Bartolomé també va explicar que si bé avui la inscripció s’ha de fer de forma presencial (encara que es pot descarregar el formulari des del web tramits.ad i portar-lo al servei de Tràmits), en un futur proper es podran cursar en línia.

Vehicles que compleixen
Els vehicles que compleixen amb els requisits mediambientals per circular per la zona de baixes emissions en l’horari restringit són els turismes Euro 3 o superior per als que tenen motor de benzina (matriculats habitualment després del 2000) i Euro 4 o superior per als dièsel (normalment els matriculats després del 2005). Les furgonetes i camionetes han de ser Euro 3 (en els vehicles de benzina) i Euro 4 (en els dièsel). En el cas de les motocicletes, podran circular les que siguin Euro 2 o superior (matriculades habitualment després del 2003). Des del Govern es va assenyalar que en cas de tenir algun dubte sobre si un vehicle compleix es pot fer una consulta prèvia directament a aquesta institució o bé fer la sol·licitud d’inscripció al registre. En aquest cas es podria donar l’opció, un cop s’hagi resolt el dubte, d’inscriure els vehicles o de no fer-ho.
Malgrat que el Govern va informar que les inscripcions al registre ja estaven operatives des d’ahir a quarts de dotze, algunes persones que es van desplaçar a Tràmits per fer aquesta gestió a mig matí no la van poder dur a terme.

oberta
inscripció
zona de baixes emissions
Barcelona
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic