Diari digital d'Andorra Bondia
La coordinadora d'atenció primària, Anna Xandri.
La coordinadora d'atenció primària, Anna Xandri.

Objectiu: detectar 4.000 persones majors de 65 anys prefràgils o fràgils


Escrit per: 
P.G. / Foto: SAAS

¿Ha perdut pes sense cap causa aparent? ¿Es troba cansat quan fa alguna activitat que abans feia i no es cansava? ¿Té molts oblits? ¿Ha perdut força? Aquestes seran algunes preguntes d’un autotest que podran contestar avui al centre cultural de Sant Julià de Lòria les persones majors de 65 anys. Depenent de la quantitat de respostes afirmatives, es podria diagnosticar una situació de prefragilitat.  Amb ajuda d’infermeres i d’estudiants d’infermeria de la Universitat d’Andorra també respondran altres tests més específics sobre l’equilibri, la velocitat i la força.  Altres sobre les funcions cognitives, i també es farà un cribratge sobre l’estat de nutrició. 

Aquests qüestionaris  s’emmarquen en les activitats del workshop que se celebra avui, on uns 300 professionals de l’àmbit sanitari, social i tecnològic d’Espanya, França i Andorra es reuniran per participar en conferències i taules de treball. Es tracta del projecte Aptitude (Actuar per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans), en el qual  participa Andorra perquè el SAAS n’és soci, i les regions d’Occitània, Catalunya i Navarra. El projecte forma part del Poctefa.

L’objectiu principal del projecte és detectar la fragilitat de les persones majors de 65 anys. “Està estudiat que si  es detecta la fragilitat abans que les persones es tornin dependents, el procés és reversible”, va explicar Anna Xandri, coordinadora de l’àrea assistencial d’atenció primària del Principat. 

En l’àmbit nacional, Andorra té una població d’11.574 persones majors de 65 anys. “D’aquestes,  el 50% es considera que estan  bé, el 30% poden tenir una prefragilitat i d’un 10 a un 15% són fràgils i hauran d’anar a la unitat de fragilitat [que es preveu posar en funcionament l’any vinent] la resta són dependents”, va dir Xandri. Això significa que s’ha de detectar la fase incipient de fragilitat sobre més de 4.000 persones “perquè no arribin a una situació de dependència”, va comentar Xandri. 

El projecte proposa als professionals dels tres països treballar amb les mateixes eines de mesura per detectar la simptomatologia i fer les intervencions necessàries perquè aquestes persones no esdevinguin dependents.

A la jornada d’avui hi haurà dues parts diferenciades. Una de dedicada als professionals i una altra a la gent major de 65 anys. “Els professionals dels àmbits social, tecnològic i sanitari  participaran en simposis on  tractaran qüestions molt importants, com ara l’evolució d’aquestes valoracions a nivell de l’OMS, noves tecnologies enfocades a les persones amb fragilitat i per millorar el seu estat de salut. A més, es faran tallers sobre com s’engegaran aquests projectes”, va explicar Xandri. 

Totes les llars dels jubilats i tots els majors de 65 anys estan convidats a participar en el projecte Aptitude,  i a més dels qüestionaris de detecció que podran fer voluntàriament també s’han preparat activitats pensades per a la gent gran.  

El procediment
A través de l’autotest que es pot fer o bé avui al centre cultural de Sant Julià o bé quan la persona interessada ho desitgi, ja que es podrà fer a diferents llocs de  la parròquia així com a les llars de jubilats, es determinarà si s’està en situació de fragilitat o prefragilitat. En el cas que s’hagi detectat alguna alteració, s’enviarà la persona al seu centre d’atenció primària (CAP). Allà la infermera corresponent li farà una revisió més exhaustiva, “i si cal li recomanarà les mesures per millorar el seu estat; o si hi ha alguna cosa que necessiti un tractament més intens es  derivarà al seu metge de capçalera, que li farà el diagnòstic”, va informar Xandri.  El metge de capçalera serà qui, prèvia avaluació, portarà el pacient a la consulta especialitzada de fragilitat, que disposarà d’un metge de geriatria, d’una neuropsicòloga, d’una nutricionista i d’una infermera, que faran un diagnòstic més acurat i consensuat de la persona i la retornaran a la comunitat sanitària, des d’on se li farà un seguiment. 

Al programa Aptitude s’hi impliquen també els comuns, que fan tallers de memòria, però també altres departaments, com el de serveis socials, i diferents actors, com els farmacèutics. Amb els participants majors de 65 anys que assisteixin avui al workshop es posarà també en marxa la recollida de dades i es podran extreure resultats anònims per tenir unes primeres xifres sobre la fragilitat. “La detecció de la fragilitat suposa un estalvi econòmic sanitari.  Si fem un pla per tractar la cronicitat vol dir que també contemplem el fet de no arribar aquesta malaltia crònica”, explica la coordinadora d’Atenció Primària. L’objectiu és que aquestes 4.000 persones prefràgils o fràgils ja estiguin detectades el 2020, que és el termini d’aquest projecte i serà també la data per treure resultats.

“És una porta oberta perquè s’instauri aquesta coordinació en altres projectes sanitaris”

El CAP ha de ser el primer esglaó per a la detecció?
Hauria de ser-ho, per la proximitat. Els centres de salut fa 26 anys que estan en funcionament, primer només hi havia infermeres, i cap a l’any 2000 es van incorporar les treballadores socials. En tres centres d’atenció primària hi tenim metges. Sempre hem trobat a faltar el treball conjunt entre els diferents agents de la salut. El fet que els metges treballin per compte propi, ens ha impedit promocionar la salut tot el que hauríem volgut. El nostre objectiu és que les persones no es posin malaltes, però això un actor sanitari, aïllat, no ho pot fer. 

Però ara amb el projecte Aptitude canvia?
És un punt de partida important perquè veiem una porta oberta perquè s’instauri també aquesta coordinació en altres projectes que ja es treballen, com la demència, la diabetis, la hipertensió, es preveu també la malaltia pulmonar crònica. I fer un pla nacional comú per a totes aquestes patologies és important. 

Quants pacients atenen? 
En total atenem 25.000 persones que generen 120.000 visites als 11  centres d’atenció primària, el 10% d’aquestes persones són majors de 65 anys.

Té avantatges l’atenció primària d’Andorra respecte a la de les regions veïnes que formen part del programa Aptitude?
Som un país petit i tenim uns avantatges,  i així ho diuen tant a Occitània com a Navarra i  a Catalunya. Nosaltres som com un municipi seu  i en tenir una població més reduïda es crea una situació en la qual com a  país  pot servir de prova pilot perquè els resultats que es donen aquí es poden extrapolar. 

Al CAP faran proves del projecte Aptitude?
Les persones que es vulguin fer l’autotest que es distribuirà a les llars de jubilats, en centres esportius i per tot arreu, si detecten que hi ha hagut alguna alteració, poden venir al centre d’atenció primària i la infermera farà una valoració més exhaustiva, amb els textos sobre la fragilitat. Si detectem la prefragilitat, podem recomanar exercicis a fer i el lloc on els pot fer. Si detectem problemes de nutrició, recomanarem quina ha de ser l’alimentació. Si detectem problemes de memòria, també recomanarem aquells tallers de memòria que es fan al país.

objectiu
detectar
4.000
persones
majors de 65 anys
prefràgils
fràgils

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte