Diari digital d'Andorra Bondia
L’eix comercial ple de gom a gom reflecteix el gran nombre de turistes que visiten el Principat aquests dies.
L’eix comercial ple de gom a gom reflecteix el gran nombre de turistes que visiten el Principat aquests dies.

Ocupació hotelera d’un 87% el cap de setmana amb 56 hotels oberts


Escrit per: 
M. P. / M. M. / M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’ocupació hotelera del cap de setmana va superar el 87% d’ocupació mitjana, un 12% més que el cap de setmana del 30 de juliol a l’1 d’agost, segons les dades facilitades ahir per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA). Quant a l’ocupació mitjana de tota la setmana passada, es va situar en un 76,6%, un 15% més que la setmana del 26 de juliol a l’1 d’agost.

Des de la Unió Hotelera valoren positivament les xifres, recordant que la setmana passada ja van manifestar que encaraven aquest mes d’agost “amb confiança”. També recorden que aquest és “un bon mes” des del punt de vista vacacional i en el qual tant les ocupacions d’entre setmana com les de cap de setmana són molt bones. També esperen que aquestes dues setmanes vinents les dades puguin ser similars, encara que asseguren que les d’aquesta “han sigut molt bones a la majoria dels establiments”. En relació amb això, cal recordar que són 56 els hotels oberts pertanyents a  aquesta associació.

El director de la UHA, Jordi Pujol, també recorda que les tres setmanes d’agost no serveixen per cobrir les pèrdues generades durant la temporada d’hivern. De tota manera, es mostren “satisfets i contents” amb les dades obtingudes aquesta setmana i esperen que aquests bons nivells d’ocupació s’allarguin “com més setmanes millor”.

Pel que fa a les parròquies amb més ocupació, Andorra la Vella i Escaldes han fregat el ple  i a la Massana també els “ha anat molt bé”, segons destaca Pujol. També comenta que als dos hotels associats que tenen del Pas de la Casa, les ocupacions “no han estat gens malament pel que havien estat fins ara”. Quant a la procedència dels turistes, Pujol explica que majoritàriament venen d’Espanya, sobretot de Catalunya. A més, n’hi ha alguns de francesos, que també són de zones de proximitat, procedents fonamentalment de l’Arieja i d’Occitània.

13.000 i 14.000 vehicles
L’arribada de turistes també la noten des de l’àrea de Mobilitat, on el mes d’agost tenen registrades entre 13.000 i 14.000 entrades diàries. “L’agost s’està comportant força bé pel que fa a l’entrada de vehicles. Estem en xifres molt similars a les del 2019 i alguns dies fins i tot se superen”, va afirmar ahir el cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, si bé va reconèixer que la incertesa que comporta la pandèmia generada per la Covid-19 fa molt difícil fer previsions. “Si fas pronòstics segur que t’equivoques”, va apuntar, i va afegir que es nota que la gent busca més destins amb espais oberts on poder gaudir de la natura. Sobre les complicacions de trànsit que es registren gairebé diàriament al centre del país, va indicar que “tenir en marxa el punt de vacunació no ajuda, ja que al trànsit nacional per acudir-hi s’hi suma una allau de visitants”. Igualment, va assenyalar que “les travesseres de la Massana i Canillo són un clàssic” i que en aquest sentit no s’està registrant res fora del normal. Per últim, va admetre que “la manca d’aparcaments tampoc ens juga a favor”.

La pandèmia provoca un canvi en el patró de consum del turista

Aquest darrer any ha estat inestable i confús i sectors com ara el comerç o l’hostaleria s’han vist afectats. Tot i que des de fora es veu que la situació ha millorat i que el turisme ha tornat a posar-se en marxa, la realitat és que a causa de la situació viscuda i que continuem vivint, “el comportament del turista i el patró de consum ha canviat”, manifesta Macarena Ariza, encarregada de Krack.

El turista d’aquest any és “el client de proximitat. El turista espanyol”. Tot i que “està, no compra tant com l’any passat. La gent ve amb ganes de passejar més que de comprar”,  i per això mateix “el comerç troba a faltar el client belga, l’alemany o el francès, perquè compren i gasten amb més alegria”, comenta Rémy Guasch de l’establiment Les 1.000 pipes. Tanmateix, pel que fa als establiments de moda, el que es troba a faltar és “el turista rus, perquè és el que realment gastava”, afirma Xavier Güell, treballador d’Hèlios. 

Encara que sigui sorprenent, la situació comercial durant l’estiu de l’any passat era molt més favorable que la d’aquest, ja que “aquesta temporada, a la gent li costa gastar perquè els fa por com evolucionarà la situació”, explica Ambeprasad Tublani, de l’establiment Foto Cine Color. “Tenen menys diners per gastar i compren el que és bàsic”, hi afegeix l’encarregat d’On-Off, Alfonso Pérez.

Deixant de banda la situació econòmica i els neguits dels turistes, la crisi climàtica és un altre dels aspectes que fa que el turista de proximitat i l’internacional es plantegi venir al Principat. Des de Calçats Albert opinen que “últimament estan sortint molts casos d’incendis i desastres naturals i això també fa que la gent tingui por”. També han apuntat que “abans la gent del nord i del sud quan es desplaçaven feien una parada a Andorra, però ara ja no, és una realitat que hem d’assumir”.

Es presenta una temporada on els comerços com ara els estancs, botigues de roba, de sabates o  botigues d’electrònica estan en una situació que feia temps que no vivien. Aquesta temporada es caracteritza perquè “hi ha molta gent però poques vendes”, declara Arjan Hotchandani, de la botiga Alfa. Un país ple de gent on les vendes han baixat d’una manera excessiva a causa de la incertesa, de no saber què passarà, dels canvis d’hàbits i conductes de la gent i els efectes i danys col·laterals causats per la pandèmia. La notable manca del turista internacional i la poca activitat de consum per part del turista de proximitat, són els aspectes  en què la majoria d’establiments coincideixen i més els preocupa  recuperar de cara a la temporada d’hivern i estiu de l’any que ve. 

ocupació hotelera
cap de setmana

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

La pndèmia canvia els hàbits de consum??? El client te menys diners per gastar??? Podeu posar les excuses que vulgueu, la realitat és que la gent no és tonta i no pagarà més pel mateix, amb un pitjor servei i sense la seguretat d'una garantia.
Poques coses queden per comprar a Andorra que valguin la pena!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte