Diari digital d'Andorra Bondia
El Palau de Gel canillenc, avui.
El Palau de Gel canillenc, avui.

Oferta de compra del Palau de gel a dos dies de l’extinció del contracte


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El Comú de Canillo va presentar una oferta de compra a la propietat dels terrenys del Palau de Gel en una reunió mantinguda dimarts. La proposta arribava el mateix dia en què els privats adreçaven una carta a la corporació en la qual informaven que no estaven disposats a donar el termini de sis mesos sol·licitat per tancar un acord i demanaven el retorn de les claus i la possibilitat d’una visita tècnica. El Comú esperava una resposta a l’oferta entre ahir i avui, tenint en compte que el contracte de lloguer arriba a la seva extinció aquest 31 de desembre. Si no hi ha acord, “ja veurem què passarà”, ha dit el cònsol major, Francesc Camp, que no ha volgut avançar esdeveniments.

El mandatari ha explicat que l’oferta que el Comú ha posat sobre de la taula és “interessant”, “objectiva i valorada”, i dins de la capacitat del Comú. Així, malgrat que no ha volgut donar cap xifra, la proposta de compra és inferior als 9 milions d’euros. Més d’aquest import tensionaria massa l’endeutament de la corporació en un moment en què es preveu una caiguda dels ingressos, ha dit. Camp també ha volgut precisar que els 16 milions de què s’ha parlat és el doble del preu de mercat. Es tracta d’un import que es va obtenir quan la propietat i el Comú van realitzar un estudi de les parcel·les d’aquests privats per buscar un sistema de compensació de terrenys tenint en compte la cessió obligatòria. En aquell moment, però, no es va arribar a cap acord. Malgrat que la proposta de compra s’hagi presentat in extremis, Camp considera que hi ha marge per a l’esperança. També ha assegurat que en cas que la infraestructura no es pugui mantenir es donarà “la millor sortida possible” als treballadors.

El lloguer dels terrenys del Palau de gel ha generat un debat tens i acusacions creuades entre majoria i oposició al Consell de Comú. La minoria s’ha sentit exclosa de la negociació i demana voluntat a les dues parts per assolir un acord per al poble. La majoria, però, acusa els consellers d’Objectiu Comú d’haver fet política amb aquest afer i d’haver crispat la propietat amb declaracions a la premsa.

Per altra banda, s'ha aprovat l’ordinació de preus públics per al 2021 en la qual s’afegeix l’analítica per a la identificació del genotipatge dels gossos. Té un preu de 28,5 euros i els primers vuit mesos de l’any serà gratuïta. A més s'ha informat de l’inici de la prova pilot del transport intraparroquial quan arrenqui la temporada d’esquí.

Denúncia de l'oposició
L’adjudicació de les proteccions al pont tibetà de la Vall del Riu (649.300 euros), de la reforma de la façana nord de l’edifici del telecabina (282.800 euros) i d’uns treballs complementaris al mateix edifici per a la construcció del museu (184.000 euros) ha aixecat les crítiques de l’oposició per les desviacions en el preu de les obres. La minoria denuncia que les estimacions no s’adiuen a la realitat i que obliguen a fer adjudicacions complementàries i directes a les empreses que hi estan treballant, convertint l’excepcionalitat en la norma i per acabar pagant més.

La majoria, però, ho atribueix a l’evolució dels preus de mercat i defensa que tot això es fa dins de la legalitat. Especial èmfasi va fer la minoria en les proteccions al pont tibetà, ja que alerta que amb aquestes el projecte passarà dels 2,6 milions inicials als 3,4 milions, una xifra que l’equip de govern va desmentir, tot i que no va poder detallar quin serà el cost final del projecte.

Per altra banda, el Consell de Comú ha aprovat la liquidació del pressupost del 2019 amb un superàvit de 2 milions d’euros i un endeutament de 10,6 milions (tenint en compte les societats participades). Destaca el baix nivell de liquidació de les inversions (un 30%), el que suposa 3,2 milions d’euros, i els 7,1 milions de romanents que es passen al 2020 (4 milions dels quals ja s’han liquidat aquest any). Malgrat que la majoria va destacar la bona salut de les finances comunals, l’oposició ha alertat del perill que s’adjudiqui més del que es pot pagar. En aquest sentit remarquen que l’elevada xifra de romanents són una despesa que el Comú ha contret i que pot succeir que l’hagi de pagar quan estigui pitjor de tresoreria, tenint en compte que els ingressos cauran els pròxims dos anys.

 

 

Comú
compra
Palau
gel
extinció
contracte
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic