Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Ordino acull una trobada d'experts en el marc del projecte Plastic0pyr


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El projecte europeu Plastic0pyr, 'Estratègies per a la reducció de la contaminació pel plàstic i la millora de la qualitat ecològica i els serveis mediambientals dels rius de muntanya', continua avançant en les tasques de recerca i conscienciació de la ciutadania. Científics i ecòlegs participants en la iniciativa s'han reunit aquest dimarts i dimecres al centre de congressos d'Ordino, entre els quals també hi han pres part tècnics del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Durant la celebració de les dues sessions de treball s'han fet comunicacions científiques sobre l'avançament i els primers resultats del programa de recerca. Així, també s'ha celebrat un taller de ciència ciutadana a Arcalís, en col·laboració amb Andorra Sostenible, per l'aplicació dels protocols de mostreig als rius, el processament de les mostres, la posada en comú dels resultats i la proposta de conclusions i possibles solucions per a la prevenció de la contaminació per plàstics dels rius. El taller ha aplegat disset professors d'ensenyament secundari que podran difondre els coneixements als escolars.

L'objectiu general del projecte és prevenir de manera sostenible l'acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport fins al mar. Concretament s'estudien espais naturals situats als Pirineus de Catalunya, Andorra i França amb la finalitat de desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l'impacte ambiental dels plàstics sobre els ecosistemes fluvials; reduir la producció de residus i millorar la seva gestió; fer participar la ciutadania dins la investigació de la contaminació pels plàstics i potenciar models de negoci d'economia circular al voltant del reciclatge del plàstic. Així, es pretenen definir protocols comuns per als tres països fronterers per al desenvolupament de les estratègies de gestió.

El projecte es va iniciar el novembre del 2019 i està previst el seu desenvolupament fins al maig del 2022. Durant el mes de setembre del 2020, es van treballar a Ordino els protocols comuns per dur a terme la presa de mostres d'aigua per analitzar els continguts de plàstics. 

Aquesta iniciativa liderada pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CEAB-CSIC), compta com a socis la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, el Centre National de la Recherche Scientifique-ECOLAB de Tolosa i la Universitat de Clermont Auvergne i les empreses Anthesis La Vola i CICLOPLAST, a més d'altres socis associats.

Ordino
acull
Trobada
experts
Marc
projecte
Plastic0pyr
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic