Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de l'estació d'Ordino Arcalís.
Imatge de l'estació d'Ordino Arcalís.

Ordino Arcalís instaura mesures per reduir l'impacte ambiental de l'estació


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

L’estació d’Ordino Arcalís ha fet un salt en la seva política mediambiental i ha començat a instaurar mesures per reduir l’impacte que l’activitat de l’estació pugui fer a la natura, segons informa en un comunicat. La gran part d’aquestes accions tenen a veure amb la reducció dels residus a les àrees de restauració, però la implicació va molt més enllà: l’aigua que es beu als menjadors és de les mateixes muntanyes d’Arcalís, prèviament tractada amb un procés molt respectuós i acurat que es fa in situ i que garanteix la seva potabilitat; el 75% de la carn de vedella i poltre que es consumeix es compra a ramaders de la parròquia; s’ha invertit en aparells més sostenibles i eficients, s’han optimitzat els viatges i la compra de mercaderies i s’han implementat mesures de disminució de les deixalles entre els empleats. 

La fragilitat d’un entorn únic com són les muntanyes de l’estació d’Ordino Arcalís és un fet sensible que preocupa els responsables del camp de neu. Per això, enguany s’ha decidit fer un pas endavant i aplicar mesures pioneres en el món de les estacions d’esquí. Per començar, s’han eliminat totes les monodosis de sucre a les cafeteries i a canvi hi ha sucrers amb dosificadors. D’aquesta manera s’estalvien 500.000 monodosis de plàstic cada temporada, fet que suposa un estalvi econòmic del 15% en aquest producte. En la mateixa línia, s’han eliminat el 90% de les monodosis de quètxup, maionesa, oli i vinagre. En aquest cas, també s’han substituït per dosificadors mecànics, el que suposa l’eliminació de 500.000 unitats per temporada. Econòmicament, l’estalvi directe és del 20%. També s’ha descartat totes les palletes de plàstic. Pel que fa als tovallons de paper dels restaurants, s’han canviat per un format més econòmic, amb menys gramatge, i de paper reciclat.

Els portatovallons són més eficients, ja que en dispensen de manera unitària. Potencialment es reduiran 150.000 unitats, fet que suposarà un estalvi econòmic del 30%. A més, s’ha eliminat el 100% dels gots de plàstic de la cervesa i s’han substituït per uns de pasta de blat de moro, biodegradables. Amb aquesta acció s’aconseguirà descartar fins a 30.000 gots. En el mateix sentit, el format de 25 cl ha estat suprimit. 

Una de les accions més innovadores i destacables és, sense dubte, la instal·lació de màquines de filtratge d’aigua a la Borda de la Coma i a l’autoservei de Planells. L’aigua es capta directament de les muntanyes d’Arcalís i a aquestes màquines rep un tractament que la converteix en consumible, més pura, més natural. Amb aquesta acció l’estació elimina 50.000 ampolles d’aigua. A més, als restaurants s'han implementat vaixelles de pasta d'arròs, reutilitzables i biodegradables, així com coberts metàl·lics. L’estalvi en aquest punt és de 55.000 jocs a la temporada. Els empleats de restauració de l’estació, a més, han rebut tasses reutilitzables per esmorzar i dinar, que han d’utilitzar sempre en el seu dia a dia. Amb aquesta acció s’aconsegueix reduir 25.000 gots d’un sol ús (tres al dia per empleat). Pel que fa al consum de carn, el 75% de vedella i de poltre prové d’animals criats en llibertat, a les muntanyes del mateix Arcalís. A més de ser carn de qualitat, té molt baixa traçabilitat, ja que els proveïdors són de la mateixa parròquia. D’aquesta manera, s’estalvia contaminació per transport i es potencia l’economia local.

L'estació menciona la reducció de CO2 en estalviar-se el transport de mercaderies fins a l’estació, així com les despeses econòmiques derivades d’aquesta acció. Dins de l’estació també s’ha perfilat aquest procés. I és que s’han reduït els viatges d’aprovisionament amb màquina retrac en un 50% gràcies a la gestió anticipada de les compres i a la millora en la gestió de l’emmagatzematge dels productes. Amb això, s’ha aconseguit reduir les hores de les màquines i de càrrega de feina del personal. Per últim, l’estació ha comprat cinc rentavaixelles eficients, que redueixen el consum d’aigua per rentatge, gràcies a una major eficiència energètica. 

L’estació ha rebut suport des de diferents àmbits, especialment per part dels clients. El director Xabier Ajona ha explicat que “l’estratègia està basada a evitar, reduir i reutilitzar. Amb l’eliminació del plàstic també reduïm notablement l’impacte mediambiental de la nostra activitat”. En aquesta línia, cal recordar que Ordino Arcalís és la primera i única estació d’Europa que podria abastir-se d’energia renovable, gràcies a la minicentral elèctrica del pont del Castellar. La infraestructura produeix uns 2 milions de kW/h anuals, que equivalen al consum elèctric anual de l'estació d'esquí d'Arcalís i a un 3% del consum de les parròquies de les valls del Nord.

Ordino Arcalís
mesures
impacte ambiental
reduir
estació
Número de vots: 65
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic