Diari digital d'Andorra Bondia
L'epidemiòleg i assesor del Govern, Oriol Mitjà.
L'epidemiòleg i assesor del Govern, Oriol Mitjà.

Oriol Mitjà destaca “les mesures de control comunitari més precoç” aplicades a Andorra


Escrit per: 
M. P.

L’assessor del Govern en la gestió de la crisi sanitària del coronavirus, l’epidemiòleg Oriol Mitjà, ha valorat de manera positiva les mesures que s’han emprès al Principat per fer front a la Covid-19. En una entrevista al programa FAQS de TV3 ha remarcat que el Govern ha emprès “mesures de control comunitari més precoç” que a Espanya i ha afegit que el sistema de salut públic “ha estat més intensiu” que l’espanyol.

Mitjà -que ha detallat el pla de desconfinament que ha dissenyat juntament amb el biòleg i informàtic del país, Joel López, i que s’ha fet arribar tant a la Generalitat com al govern espanyol- ha explicat que l’Executiu el va contactar “quan encara no s’havia arribat al pic de la malaltia”. Amb tot, el pla de Mitjà i López, no és amb el que treballa el Govern, sinó que ja s’ha dit que al Principat el desconfinament es determinarà un cop s’hagin pogut fer els testos immunològics a tota la població per determinar quines persones han passat la malaltia i quines no (pas que en el pla de Mitjà seria l’últim).

Uns testos dels quals també ha parlat l’epidemiòleg català i que segons ha indicat es practiquen amb una petita punxada al dit, com quan es mira el sucre, per extreure una mostra de sang. Amb tot, es tracta d’un “test ràpid” i que té el mateix preu que els testos d’antigen, 4 euros. Conèixer la immunitat de la població és bàsic per determinar el grau d’exposició que hi pot tornar a haver. “Qui ha passat la malaltia, al cap de 7 dies desenvolupa anticossos”, ha exposat, per tant, “qui dona positiu en aquesta prova, està protegit”. “Qui és immune, si es torna a exposar, és difícil que torni a estar tan greu com per arribar a la mort”, ha afirmat Mitjà, que ha xifrat en un mínim de 12 mesos la durada de la immunitat, basant-se en els coneixements que es tenen fins ara d’altres coronavirus.

El pla que s’ha presentat a les autoritats catalanes i espanyoles preveu, abans dels testos d’immunologia, testos massius d’antigen per poder detectar el 100% dels casos de Covid-19, un objectiu que Mitjà ha admès que no és fàcil d’assolir. Amb tot, ha remarcat que la prova d’antigen és també un test ràpid, que dona resultat al cap de 15 minuts i que si bé requereix d’una màquina per poder-lo fer, aquesta és portàtil, per la qual cosa “pot anar molt bé” per aquells centres que no poden fer proves PCR, com és, de moment, el cas d’Andorra. Tot i així, preguntat concretament pel cas d’Andorra, ha assegurat que no s’han començat a fer ni els testos d’antigen ni els d’anticossos.

Amb tot, Oriol Mitjà ha remarcat que l’important serà trobar “mesures més permanents que ens donin més seguretat”. Per tot plegat ha exposat la importància de crear “unitat d’intel·ligència epidemiològica” i ha insistit en què davant d’aquest tipus de malalties només s’hi pot fer front actuant “en comunitat”.

Andorra
coronavirus
Covid-19
mitjà
Oriol
faqs
control
testos
immunologia

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Desconfinar primer els recupertas, els que van donar positiu i al cap del temps negatiu. Suposadament immunes, a desplaçar se amb mascareta i que puguin ser útils i ajudar sense perill de contagi ambdos no?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte