Diari digital d'Andorra Bondia
L’entrada al parc nacional de Sorteny.
L’entrada al parc nacional de Sorteny.

Parcs i vedats de caça: els espais “més vulnerables” per la sobrecàrrega


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Agències

Encara que pugui semblar obvi, els parcs naturals i els vedats de caça són els espais més vulnerables al territori en aquests moments, i per això ja existeix un règim de protecció especial, per evitar-ne el deteriorament a causa de l’acció humana. Ho posa en relleu l’investigador d’Andorra Recerca+Innovació Benjamí Komac preguntat sobre l’estudi de càrrega del medi natural que el Govern va treure a concurs fa uns dies. De fet, “tot el medi natural d’Andorra és vulnerable”, assegura, però a l’hora de fer uns subratllats no dubta ni un moment a referir-se als espais anteriorment citats. I per què? Doncs detalla que en el cas dels parcs naturals de Sorteny i del Comapedrosa hi ha una diversitat d’espècies força rica que si es volen preservar “s’haurà de vigilar”. Segons l’investigador, en aquests parcs ja s’han fet estudis com el plantejat pel Govern de tot el Principat “i mai s’ha arribat a tenir la càrrega màxima”. Una conclusió a la qual també es va arribar el 2015 en relació amb la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Quant als vedats de caça, apunta que en realitat es tracta també d’espais protegits als quals si hi accedís “tothom”, per exemple a veure els isards, provocaria “una pertorbació important al medi natural”.

De tota manera, Komac també posa exemples d’altres punts del país que en algunes èpoques concretes de l’any poden ser puntualment més vulnerables a causa d’una afluència massiva de visitants, com ara el mirador d’Arcalís. Però es tracta “d’un impacte reduït” i ara per ara és “imprevisible saber què passaria si hi hagués una pertorbació gran”. 

Ara bé, què pretén l’estudi de càrrega de tot el medi natural que es farà els pròxims mesos un cop s’obrin les ofertes de les empreses interessades a portar-lo a terme? Ho explica la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer: “comptabilitzar el desenvolupament sostenible i la vulnerabilitat del medi”. I baixant encara més al detall, saber  “quants visitants es poden rebre al medi natural d’Andorra sense que això impliqui un impacte negatiu sobre els ecosistemes”. Aquest és el gran repte a nivell de país, com ja va posar en relleu el Consell General en la resolució acordada durant la celebració del debat d’orientació política del Govern del 25 de setembre del 2020, que encomanava a l’Executiu aquest estudi. Ferrer no va voler avançar quines podrien ser aquestes zones amb més càrrega de turistes, ja que per aquest motiu es licita la realització de l’estudi, per saber si hi ha zones sobrecarregades, identificar les vulnerabilitats i fer propostes de millora que orientin les polítiques d’ordenació del medi natural, puntualitza. 

Estudi “senzill”
Tot i que l’estudi plantejat pel Govern és “a gran escala”, Komac creu que la metodologia és “senzilla” perquè ja s’han realitzat projectes d’aquest tipus a l’àrea dels Pirineus per identificar el nombre màxim de persones que poden concórrer un espai en el mateix moment sense provocar danys irreversibles en l’entorn natural. Al seu parer, es poden identificar un parell de zones per parròquia i extrapolar les capacitats  obtingudes a d’altres indrets.

Andorra
sostenibilitat
vedats
caça

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte