Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge d’arxiu del centre educatiu de la capital alturgellenca.
Una imatge d’arxiu del centre educatiu de la capital alturgellenca.

Pares d’alumnes del Joan Brudieu volen explicacions sobre la docent que no es va aïllar


Escrit per: 
A. Doral / FOTO: Ràdio Seu

Com és que una docent que presumptament va percebre símptomes dilluns i a qui van fer una PCR dimecres continuava fent classe aquell divendres? Això és el que volen que els expliquin alguns pares d’alumnes de l’Institut Joan Brudieu, insatisfets amb la circular que, com a resposta, va distribuir la direcció del centre. De moment, algun dels pares s’ha posat en contacte amb els inspectors, a Lleida, i amb el departament d’Ensenyament de la Generalitat. També han començat a organitzar-se per exigir explicacions més clares i que s’esbrini quins protocols van fallar i qui en seria el responsable.

“Segons el director de l’institut Joan Brudieu, Xavier Falcó, ningú va avisar aquesta professora que havia de fer aïllament domiciliari, i l’institut tampoc ho sabia. Ho sento, però no m’ho crec”, exposava amb un to no exempt d’indignació un dels pares a través de les xarxes socials, abans de recordar que “en el protocol de l’institut, o pla d’organització, que ens van enviar a tots els pares, mares i tutors del centre, ho deixa ben clar: aquesta professora s’hauria d’haver quedat a casa”.

Falta de resposta

En conversa amb el BonDia, el mateix pare, Albert Merino, es mostra molt descontent amb la manera com l’institut ha gestionat la qüestió, també des del punt de vista informatiu: han estat infructuosos els reiterats intents per posar-se en contacte amb la direcció i només li va trucar el tutor de la seva filla, de setze anys, que va haver de ser confinada a casa, com la seva classe. La docent, explica el pare, va rebre la comunicació que era positiva de Covid-19 mentre era a classe, el passat divendres dia 9. És a dir, calcula Merino, probablement 48 hores després de sotmetre’s a la prova i quan “tots els protocols i el seny indiquen que no hauria d’estar a classe”. Tots els protocols, començant pels que va enviar prèviament el centre educatiu a les famílies, que resa clarament que ni alumnat ni professors poden anar a classe si s’està en espera del resultat d’una PCR o una altra prova similar. Entre altres situacions.

“I si la situació hagués estat la contrària? Si hagués estat un alumne qui anés a classe mentre estava pendent d’un diagnòstic? L’institut se’ns hauria tirat a sobre, oi, als pares?”, es pregunta Merino. En tot cas, conclou, “aquí hi ha algú que ha fet les coses molt malament i primer s’ha de començar per donar explicacions clares i segon, s’han d’assumir les responsabilitats”.

Una altra de les qüestions que no acaben de quadrar als pares és quines classes es van confinar i quines no en quedar confirmat el positiu de la docent. Van quedar aïllats els alumnes de l’aula on la professora feia classe en el moment de rebre la notificació del positiu (des d’aquell mateix divendres fins dilluns dia 19), entre els quals la filla de Merino, i dues aules més. Però... i altres per on havia passat des de dilluns?, es pregunten.    

Les gestions dels pares han donat com a únic resultat que Ensenyament els assegurés que investigarà què va passar.

El centre va remetre una circular a les famílies, dèiem, on apunta que “el servei de vigilància epidemiològica territorial (SVE) és l’organisme que ens indica quins grups, quin alumnat i quin professorat ha de quedar en aïllament a partir de la detecció d’un cas positiu”.  Recorda a continuació que “quan  el cas   positiu   s’esdevé   entre   el   professorat,   el   Servei   de   vigilància epidemiològica territorial (SVE) considera que s’ha d’aïllar l’alumnat del grup classe o de la matèria que  ha  estat  dues  sessions  seguides  amb  aquest  professorat”. En canvi, prossegueix el text del comunicat, “tan  sols  una  hora de  classe,  amb  mascareta,  a  criteri  general  del  servei  de  vigilància  epidemiològica territorial (SVE), no dona lloc, segons que ens indiquen, a confinament”.

Explica també “la complexa situació de dilluns, 19”, amb diversos grups del centre i dos professors confinats), però ni una paraula de referència a la qüestió en concret.

 

Catorze persones ingressades a l’hospital

La capital alturgellenca travessa una “situació molt complicada”, segons va alertar el mateix alcalde, Jordi Fàbrega, amb 14 persones ingressades a la Fundació Sant Hospital (quatre s’hi van sumar les últimes 24 hores) i 62 casos actius que romanen aïllats a domicili. En aquest cas, amb tres nous positius detectats des de dissabte. Aquests casos confirmats van fer que una vintena més de veïns hagin quedat confinats també a casa, en espera del resultat de les proves o per ser contactes estrets amb els malalts.

 

 

Joan Brudieu
professora
aïllar
PCR

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte