Diari digital d'Andorra Bondia
 Imatge d’una trumfa de la varietat tradicional de Tírvia, una de les que s’intenten recuperar amb la iniciativa.
Imatge d’una trumfa de la varietat tradicional de Tírvia, una de les que s’intenten recuperar amb la iniciativa.

Patates en perill d’extinció


Escrit per: 
Agències / Foto: ACN

Només mitja dotzena d’exemplars queden de la patata de Tírvia. És una de les varietats tradicionals del tubèrcul que ara una sèrie d’horts voluntaris (n’hi ha 22 a l’Alt Urgell i el Pallars) treballaran per recuperar i que no es perdin per sempre més. Una iniciativa del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant, que durant l’any passat va obtenir 806 registres de varietats agrícoles tradicionals.
    
L’esmentat col·lectiu va visitar més de 200 horts de 65 nuclis de població, del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i va entrevistar 56 persones per reconstruir el dia a dia de la societat de l’Alt Pirineu des de principis del segle XX al llarg de l’any passat.

La proposta va permetre recopilar plantes i llavors de les diverses varietats tradicionals, per tal de poder-les conservar en un banc de llavors, multiplicar-les en horts col·laboradors i, posteriorment, poder-les redistribuir pel territori perquè siguin cultivades i consumides amb regularitat.
Oriol Grau és una de les persones que ha posat a disposició d’aquest projecte el seu hort. Grau explica que la seva tasca consistirà a plantar les varietats que el col·lectiu Eixarcolant li faciliti i fer que es multipliquin per aconseguir el número més gran de llavors. Tot, amb la idea de salvaguardar espècies autòctones i tradicionals i fer que altres persones les incorporin també als seus horts.

Per Grau és “molt interessant” poder conservar aquest llegat que s’ha anat forjant durant dècades i contribuir a evitar que acabi desapareixent. Grau destaca que les plantes i llavors que cultivaran han estat seleccionades per la seva bona adaptació al territori. Per aquest pallarès és una manera de contribuir a guanyar en “sobirania alimentaria i agrícola”.

Entre els objectius del Parc Natural de l’Alt Pirineu hi ha la conservació del llegat cultural i natural. Marc Garriga, director del Parc, explica que un objectiu també és la conservació de l’anomenada “biodiversitat cultivada”. Es tracta de totes aquelles plantes que s’han anat adaptant al territori fruit del treball de moltes generacions. Garriga apunta que aquest patrimoni “està a punt de perdre’s” perquè les persones que l’estan mantenint són grans i cada cop són menys. És per això que ara urgeix fer el banc de llavors i la seva multiplicació.

La fase final del projecte és la comercialització. Jana Peters, del col·lectiu Eixarcolant, espera que d’aquí a un any o dos tothom que vulgui de l’Alt Pirineu pugui plantar aquestes varietats tradicionals adaptades al territori al seu hort o jardí.

Paral·lelament a la recerca de llavors de varietats tradicionals s’ha editat el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?, que il·lustra com era la vida dels padrins quan eren petits, a mitjans del segle XX, i l’activitat tradicional agroramadera d’aleshores, fent especial menció a la biodiversitat cultivada.

 

patates
extinció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic